У Києві відкрилася мистецька виставка “Ломикамінь” про жіночий спротив російській окупації Криму

Дата: 26 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У приміщенні Представництва президента України в Автономній Республіці Крим відкрилася мистецька виставка “Ломикамінь” про жіночий спротив російській окупації Криму. Виставку відкрили до Дня спротиву окупації Криму, яку щорічно відзначають 26 лютого. 

Про це інформує кореспондент видання ZMINA.

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, станом на 19 лютого 2024 року Росія тримає в неволі 208 кримських політв’язнів, 125 з них – кримські татари. Наразі в Україні підтверджено інформацію про 1,5 тисячі цивільних заручників, затриманих Росією. Утім, їх значно більше, оскільки росіяни затримують людей щодня на тимчасово окупованих територіях.

Роботи мистецької виставки присвячено незаконно ув’язненим жінкам у тимчасово окупованому Криму. Її кураторка історикиня мистецтва та креативна директорка “Українського інституту” Тетяна Філевська сказала, що війна не зважає на гендерний принцип, а отже жінки також змушені жити під час війни та чинити свій спротив тимчасовій окупації. 

Таміла Ташева та  Тетяна Філевська

За її словами, важлива роль мистецтва – зокрема, перетворити новинні заголовки на реальні історії людей, розповісти ці історії та дозволити почути ці голоси, які не мають змоги сказати своє слово в незаконному російському ув’язненні. 

Представниця президента в АРК Таміла Ташева згадала незаконні затримання громадської журналістки та правозахисниці Лутфіє Зудієвої, журналістки з Феодосії Ірини Данилович, кримської татарки Леніє Умєрової, яка їхала до свого онкохворого батька в Крим, щоб доглядати за ним, Галини Довгополої. 

Таміла Ташева

“Ці політув’язнені жінки – це і дружини, матері, сестри політв’язнів. Вони взяли на себе важку ношу адвокації, виховання дітей, піклування про сім’ю, але не відмовилися від поглядів, які є важливими для їхньої родини. Це і жіночі рухи спротиву, такі як “Зла Мавка”. Це і звичайні громадянки, які не бояться відкрито висловлювати свою проукраїнську позицію. Культура росіян побудована на тому, що жінок недооцінюють, сприймають лише як “доповнення до чоловіка”. І це ще один аспект, у якому ми кардинально відрізняємося від окупантів, це ще одна причина, чому ми сьогодні не зупиняємось у своїй боротьбі”, – сказала Таміла Ташева.

Виставку назвали іменем квітки, яка росте в кримському високогір’ї серед моху, на яку у своїй поезії звернула увагу українська поетеса Леся Українка. Вона побачила, як ця квітка проростає крізь каміння, символізуючи життєстійкість та вміння долати труднощі попри зовнішні обставини. Виставка також охоплює флористичні композиції. 

На виставці “Ломикамінь. Жіночий спротив у Криму” представлено роботи українських сучасних мисткинь Алевтини Кахідзе, Марії Куліковської, Лії Достлєвої і Юлії По, Еміне Зіятдінової та щоденники активісток жіночого руху спротиву “Зла Мавка”. 

Художниці Лія Достлєва і Юлія По створили інсталяцію “Пляж”, яка цілком складається з каміння. Гальку з пляжів південного узбережжя люди часто привозили як сувенір із Криму. Сьогодні цей невеликий об’єкт став носієм пам’яті та крихкою ланкою між набутим і втраченим.
Збираючи камінці через особисті запити та публікації в соціальних мережах, мисткині повторили шлях кримського туриста, щоб відтворити спільний простір спогадів.

Еміне Зіятдінова представила проєкт “Немає іншого дому” в межах свого більшого проєкту “Крим. Дім”. Це серія фотографій, зроблених із 2008 до 2021 року, відбиває тихі моменти повсякденного життя та пейзажі Криму, де майже непомітно зростає політична напруга.

Алевтина Кахідзе створила мистецький проєкт, який представила в жовтні 2023 року під час Другого парламентського саміту Кримської платформи в Празі. Художниця відтворювала історію Криму починаючи з найдавніших часів.

Алевтина Кахідзе

Усі малюнки вона створила протягом години в присутності політиків з усього світу. А на завершення перфомансу художниця вшанувала тих, кого незаконно ув’язнили окупанти в Криму, зокрема Нарімана Джеляла, Ірину Данилович, Богдана Зізу, Олександра Тарапона, Сейрана Салієва, Сервета Мустафаєва, Амета Сулейманова, Сервета Газієва, Галину Довгополу, Леніє Умерову. Також до проєкту Алевтини Кахідзе ввійшли історії Муміне Муртази-Карабаш та Муміне Салієвої.

Виставка триватиме в Представництві президента в АРК до середини 13 травня 2024 року. 

Як відомо, свою військову операцію із захоплення Кримського півострова Російська Федерація почала із Севастополя. 20 лютого 2014 року під час візиту до Криму помічника президента РФ Владислава Суркова з Козачої бухти Севастополя, де базувалася 810 бригада морської піхоти Чорноморського флоту РФ, у напрямку виїзду із Севастополя вийшла колона БТРів.

Наступного дня російська влада пояснила це тим, що Чорноморський флот РФ у Криму переводить свої частини на “посилений режим охорони через складну політичну ситуацію в Україні”. Йшлося, що частини морської піхоти повинні посилити охорону військових частин РФ не тільки в Севастополі, але й в інших регіонах Криму.
 
Окупаційна влада твердить, що вона здійснила військову операцію із захоплення Кримського півострова без жодної краплі крові. Утім у перші дні російської агресії кримчани виражали свій протест окупантам, виходили на мітинги та акції протесту, наражаючи своє життя на небезпеку. Відбувались свавільні затримання та насильницькі викрадення українців та кримських татар, також під час військової операції РФ загинули громадяни України.
 
День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Україна щороку відзначає 26 лютого. Цю дату присвячено найбільшому мітингу на підтримку територіальної цілісності України та спротиву під стінами Верховної Ради Автономної Республіки Крим.
 
Як пояснив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, 26 лютого Москва хотіла за допомогою позачергового засідання кримського парламенту створити “гламурну картинку, що, мовляв, кримчани просяться до Росії”.
 
Саме цього дня Росії не вдалося реалізувати “мирний сценарій” приєднання півострова через голосування парламенту, і вранці наступного дня вона розгорнула військову операцію, захопивши будівлю парламенту Автономної Республіки Крим.
 

Дії російських та окремих кримських депутатів, їхня співпраця з незаконними парамілітарними формуваннями свідчили про підготовку до захоплення півострова Росією.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter