У Києві відбудеться виставка світлин Максима Кривцова “Я поверну собі життя, обіцяю”

Дата: 16 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Києві 22 січня відбудеться виставка світлин поета і фотографа, громадського діяча, військовослужбовця Максима Кривцова з позивним Далі “Я поверну собі життя, обіцяю”: митець загинув 7 січня 2024 року, захищаючи Україну від російських загарбників. 

Анонс події розмістили її організатори в соцмережах.

Джерело: фейсбук-сторінка Марії Кравченко

Її проведення планував сам Максим, розповіла медійниця Марія Кравченко. 6 грудня минулого року він написав їй, що хотів би організувати невелику виставку своїх плівкових світлин з війни: “Щоб от цей військовий простий побут трішки та накладався на побут міста, створюючи єдину картинку”.

“Я запропонувала зробити це в Squat 17b і пообіцяла допомогти з усім. Макс устиг розказати Дар’ї Криж свої ідеї, передати фото. Лиш ми не встигли за цей час із виставкою”, – сказала Кравченко.

Зараз підготовку до виставки завершено: вже без Макса, але в памʼять про нього, наголосила вона. Відкриття відбудеться 22 січня, у день народження поета і фотографа, у київському закладі Squat 17b (вул. Терещенківська, 17б). Початок о 18:30.

Виставка – це 24 світлини з війни, зроблені Максимом Кривцовим і доповнені його поезіями. Під час відкриття можна буде послухати твори зі збірки “Вірші з бійниці”, які читатимуть друзі Макса, а також подивитися фільм від Babylon’13.

Усі роботи, а також листівки з ілюстраціями українських художників і художниць, присвячені Максиму Кривцову, можна буде придбати. Вторговані кошти передадуть на збереження пам’яті про митця і захисника України.

Виставка діятиме з 22 січня по 3 лютого 2024 року.

Нагадаємо, що військовослужбовець ЗСУ, доброволець, громадський активіст, поет і фотограф Максим Кривцов з позивним Далі загинув 7 січня 2024 року. Йому було 33 роки.

За даними “Новинарні”, Кривцов – родом з Рівного, ходив до шкіл №23 та 28, закінчив Рівненський технікум технологій і дизайну.

У 2014 році закінчив Київський національний університет технологій та дизайну, за освітою – дизайнер взуття. Надалі працював за різними спеціальностями – на Рівненській фабриці нетканих матеріалів, продавцем-консультантом, помічником майстра в ательє, есемемником та ментором для дітей у проєкті “Строкаті єноти”.

Брав участь у подіях Революції гідності в Києві, на війну пішов добровольцем 2014-го. Воював у складі 5 батальйону ДУК “Правий сектор” (листопад 2014 – жовтень 2015 року), потім – старшим кулеметником у бригаді швидкого реагування Національної гвардії України (2016–2019; зараз “Рубіж”).

Після демобілізації працював контент-менеджером у Центрі реадаптації та реабілітації учасників АТО та ООС “ЯРМІЗ”, копірайтером у Veteran Hub.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну повернувся на фронт.

Поезії Максима друкувались у збірках “Книга Love 2.0. Любов і війна”, “Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну”, “Колискова 21-го століття Vol. 1: що тебе заколисує?”.

2023 року у видавництві “Наш формат” вийшла його особиста збірка поезій “Вірші з бійниці”. Вона ввійшла до переліку найкращих українських книжок 2023 року за версією “ПЕН Україна”.

Пісні на вірші Максима виконує український музичний гурт Yurcash (“Юркеш”) – “Панівна висота”, “Він в ЗСУ, вона в ТрО”, “Жовтий скотч”.

Вірш “Він переїхав в Бучу” екранізовано в першому фільмі “Вавилон’13” серіалу “Війна-ненажера”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що видавництво “Наш формат” видасть новий наклад книги Максима Кривцова “Вірші з бійниці”: всі кошти від реалізації теперішнього та майбутніх накладів збірки, а також електронних примірників перераховуватимуть родині Максима та ГО “Реформація” на просвітницькі книжкові проєкти для військових.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter