У Києві та Харкові відбулися акції за права жінок

Дата: 08 Березня 2024
A+ A- Підписатися

8 березня, у пʼятницю, у Міжнародний день боротьби за права жінок, у Києві та Харкові відбулися акції за права жінок. Активістки та активісти зібралися на вулицях міст, щоб висловити свою підтримку гендерної рівності та закликати до боротьби з сексизмом та гендерно зумовленим насильством.

Про це повідомляють “Укрінформ” та Харківське жіноче обʼєднання “Сфера”

Фото: Sphere, Women Association

У Києві акція відбулася біля департаменту освіти і науки Київської області. Учасниці та учасники акції закликали боротися з сексизмом в освіті, армії та в професійному середовищі. Зокрема, вони скандували: “Сексизму – ні, жінкам – так”, “Моє тіло – моє діло”.

Співорганізаторка акції Оксана Термасіна нагадала, що традицію відзначення 8 березня у 1975 році запровадила Генасамблея ООН.

Фото: “Укрінформ”

“Ми виходимо сюди, бо досі стикаємося з сексизмом, упередженнями з боку шкіл, вишів, де вчителі та викладачі поширюють сексизм. І навіть в армії, де зараз так необхідні люди, жінки стикаються з упередженим ставленням, домаганнями і навіть насильством. Сьогодні ми зібралися під департаментом освіти і науки, щоб наголосити, що боротьба з сексизмом починається з освіти, і це не тільки про школи та виші”, – зазначила вона.

Термасіна наголосила, що важливо також розповідати про секс-освіту та права людини поліціянтам, медпрацівникам та викладачам. 

Зірвати акцію намагалися представники праворадикальних організацій, які називали активістів “ворожою агентурою”.

Тим часом у Харкові команда обʼєднання “Сфера” провела дві акції у межах Тижнів жіночої солідарності. Так, вранці учасниці акції перекрили рух автомобілів кількома перехрестями у центрі Харкова неподалік ХОВА, щоб закликати вшанувати пам’ять загиблих захисниць України. До акції долучилося близько 60 людей.

Згодом розпочалася друга акція, під час якої активістки перекрили рух автівок на перехресті проспекту Науки та вулиці Новгородської та залишили на дорозі написи “вулиця Яни Червоної”. Також на одній зі стін розмістили мурал із закликом перейменування вулиці.

Фото: Sphere, Women Association

Яна Червона, як нагадує “Сфера” – це українська громадська та військова діячка, волонтерка, військовослужбовиця 46 окремого батальйону спеціального призначення “Донбас-Україна” ЗСУ, кулеметниця. Вона загинула 2 квітня 2019 року внаслідок мінометного та артилерійського обстрілу. Активістки закликають міську владу перейменувати вулицю Новгородську у Харкові на честь загиблої захисниці України. Задля цього створили петицію та збирали підписи на її підтримку під час сьогоднішньої акції.

До акції долучився також брат Яни Червоної та нацгвардієць Владислав Семененко.

Фото: Sphere, Women Association

Наразі на честь жінки у Харкові перейменували лише один безіменний сквер, хоча за час повномасштабної війни у місті перейменували вже 125 вулиць, провулків, бульварів тощо. Не перейменованими лишаються 450 топонімів.

Нагадаємо, що напередодні у Харкові також відбулася всеукраїнська акція “Мапі України – жіночі імена”, яка має на меті увічнити видатних жінок у топонімах країни. Акція приурочена до 140-річчя українського жіночого руху, який припадає на 8 грудня 2024 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter