У Києві суд відправив чоловіка на рік за ґрати за домашнє насильство над дружиною

Дата: 16 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Голосіївський районний суд міста Києва визнав чоловіка винним у систематичному вчиненні домашнього насильства та призначив один рік позбавлення волі.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

На такому покаранні за статтею 126-1 ККУ (“Умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя”) наполягала Голосіївська окружна прокуратура міста Києва.

Установлено, що 41-річний чоловік систематично застосовував фізичне насильство щодо дружини, ображав її нецензурними словами, залякував та принижував, за що неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності. Проте накладені адміністративні санкції не вплинули на чоловіка та не змінили його поведінки.

Обвинуваченого взяли під варту в залі суду.

Нагадаємо, за даними Державної судової адміністрації, у 2020 році за домашнє насильство в Україні засудили 921 людину, у 2019-му – 225.

Водночас у Національній соціальній сервісній службі України повідомили, що всього минулого року зафіксували 211 362 звернення щодо насильства в сім’ї.

За даними Міністерства соцполітики України, протягом 2020 року в Україні кількість повідомлень про домашнє насильство зросла на 66%. У відомстві вважають, що ситуація, зокрема, загострилася через пандемію.

Тим часом, згідно з дослідженням Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем”, у період карантину поліція виносила заборонні приписи домашнім кривдникам лише у 23,8% випадків, тоді як до карантину застосовувала цей захід реагування у 28,4%.

У лютому 2021 Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт № 3908-1, який посилює відповідальність за домашнє насильство, зокрема збільшує строки адмінарешту для кривдників та строк притягнення до відповідальності. 

Читайте також: “Завдання – вижити”: як жінкам уберегти себе від домашнього насильства в умовах карантину

Домашнє насильство: що робити і куди скаржитись?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter