У Києві провели акцію проти торгівлі людьми

Дата: 17 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Понад 260 тисячі українців за роки незалежності постраждали від торгівлі людьми. У групі ризику – кожен п’ятий житель нашої країни. Такі дані Міжнародної організації з міграції озвучили в Києві під час мітингу в рамках Всесвітньої акції проти торгівлі людьми.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Фото: “Укрінформ”

16 жовтня у центрі Києва відбулася мовчазна мирна хода до Всесвітньої акції проти торгівлі людьми (Walk Freedom).

Київські активісти приєдналися до міжнародного маршу, щоб розповісти більше про проблему рабства в сучасному світі. Така акція відбувається щороку напередодні Європейського дня боротьби з торгівлею людьми в 50 країнах світу на понад 500 локаціях. На території України це вже сьома акція.

Учасники пройшли від арки Дружби народів через пішохідний міст до Володимирської гірки та назад. На стартовій точці маршу Walk for Freedom організатори розмістили інсталяцію з дев’ятьма історіями українців, які стали жертвами торгівлі людьми: хлопця, якого погрозами втягнули в наркобізнес; чоловіка, що опинився в трудовому рабстві на будівництві за кордоном; людини з інвалідністю, яка займалася жебрацтвом під тиском злочинців.

Фото: “Укрінформ”

Торгівля людьми існує в Україні у 2021 році. Місяць тому, на початку вересня, поліція провела масштабний рейд, під час якого було визволено з рабства понад 130 осіб в Дніпропетровській області. 18 з них наразі проходять реабілітацію та отримують допомогу в організації А21 в Україні”, – розповіла голова правління ГС “А21 Україна” Юлія Саченко.

Вона зазначила, що коли людина перебуває на межі, вона схильна до ризикованих рішень. Одним із таких чинників є безробіття – у 2-му кварталі 2021 року в Україні було 1 млн 700 тис. безробітних. Саме прагненням людей до гарної роботи й зарплати користуються зловмисники.

За словами Юлії Саченко, найпоширенішою формою експлуатації українців є трудова, і понад 70% постраждалих протягом останніх років – чоловіки.

Саченко розповіла, що загалом, за даними міжнародних організацій, сьогодні у світі більше “рабів”, ніж будь-коли в історії людства – це бізнес із прибутком у $150 млрд за рік.

Фото: “Укрінформ”

“Якщо ви працевлаштовуєтесь за кордоном, ваш договір повинен бути складений двома мовами — мовою, яку ви розумієте, і мовою країни, до якої ви їдете. Цей договір потрібно перевірити з юристом. Також має бути трудова віза. Я можу порадити кожній людині, яка зараз перебуває в такому стані, що вона вимушена іти на ризик, насамперед знати свої права”, —  сказала Саченко.

Будь-яка людина, яка постраждала від трудової або іншої експлуатації, має право отримати допомогу від держави. Це матеріальна підтримка, психологічна реабілітація, допомога з працевлаштуванням. Для цього потрібно звернутися до органів місцевої держадміністрації та отримати статус жертви торгівлі людьми. 

Нагадаємо, в Україні з початку року виявили понад 760 злочинів, скоєних у сфері торгівлі людьми: викрито та ліквідовано 26 організованих злочинних угруповань, членами яких були 139 осіб, справи щодо них скеровано до суду. 328 торговцям людьми повідомили про підозру, 895 кримінальних проваджень скеровано до суду, за сім місяців поліцейські поспілкувалися майже з 500 потерпілими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter