У Києві пропонують дати вулиці ім’я Гарета Джонса, який першим заявив про Голодомор

Дата: 09 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Провулок Проєктний у Шевченківському районі Києва можуть перейменувати на честь британського журналіста Гарета Джонса, який першим розповів правду про Голодомор.

Про це повідомляється на сайті Київської міської ради.

Ідею присвоєння столичній вулиці імені Гарета Джонса підтримали 104 особи на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики.

Громадське обговорення відбувалося на сайті КМДА з 19 березня до 19 травня 2019 року.

Гарет Джонс був одним із перших західних кореспондентів, які своїми публікаціями донесли світові правду про Голодомор мільйонів людей в Україні у 1932–1933 роках.

29 березня 1933-го він скликав у Берліні пресконференцію, на якій уперше публічно заявив про катастрофічний голод в Україні. Пресреліз передрукували провідні світові видання, зокрема New York Evening Post та Manchester Guardian.

Нагадаємо, що 9 грудня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв геноциду, вшанування їхньої гідності та запобігання цьому злочину.

Сьогоднішню дату обрали у зв’язку з тим, що цього дня в 1948 році була ухвалена Конвенція про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Мета Дня – підвищувати обізнаність світової громадськості про саму конвенцію, а також належним чином вшановувати пам’ять людей, які стали жертвами геноциду, та недопущення таких злочинів надалі. Ухвалюючи цю резолюцію без голосування, всі 193 держави-члени в такий спосіб підтверджують, що кожна окрема держава є відповідальною за захист свого населення від геноциду, що така відповідальність передбачає запобігання цьому злочину, зокрема й підбурюванню до нього.

Упродовж останніх 100 років до найчисельніших жертв геноцид призвів на територіях тоталітарних політичних режимів (зокрема, в умовах нацистської Німеччини, комуністичних СРСР, Китаю, Кампучії, під час правління Саддама Хусейна в Іраку, в Османській імперії під час Першої світової війни).

У 1980–1990 роках геноцид учинявся під час т. зв. “етнічних воєн” та “етнічних чищень” в Африці, Азії та Європі. Стосовно української людності політика геноциду й етноциду активно скоювалась у ХХ ст.

Ознаки геноциду мають дії урядів різних країн щодо кримських татар, українських німців, українських поляків, українських ромів, українських греків, українських болгар. Але наймасовішим було вбивство голодом етнічних українців СРСР у 1932–1933 роках.

Голодомор поволі визнається іншими націями саме геноцидом.

7 грудня 2016 року депутати Верховної Ради ухвалили постанову про звернення до демократичних держав світу щодо визнання Голодомору 1932–1933 років в Україні злочином геноциду проти українського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter