У Києві презентували збірку від авторів з інвалідністю, яку можна слухати та читати шрифтом Брайля

Дата: 24 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві презентували інклюзивну книжку із застосуванням універсального дизайну “Торкнутися слова. Це можливо!”, яку надруковано шрифтом Брайля та пласкодрукованим збільшеним кеглем.

Як повідомили учасники презентації в УНІАН, у книзі зібрано твори 20 авторів з різних куточків України, які мають інвалідність різних нозологій, з метою поліпшення сприйняття їхньої творчості, подолання стереотипів та стимулювання суспільної цікавості до інклюзивного мистецтва.

У збірці представлено вірші на різні теми, зокрема кохання, подій на Сході України тощо.

Твори в цій книжці доступні для всіх, адже вона видається в багатьох форматах: пласкодрукованим збільшеним кеглем, шрифтом Брайля, в аудіоформаті МР3 та у форматі DAISY.

У книзі є QR-код, за яким можна перейти на сайт, де її викладено в текстовому форматі, аудіоформаті MP3 та форматі DAISY для прослуховування і завантаження.

Також на сайті можна дізнатись інформацію про проєкт та переглянути буктрейлер – відео про книгу та її авторів із сурдоперекладом та субтитрами англійською мовою.

До книжки також додається флеш-накопичувач, на якому вона записана.

Учасники заходу повідомили, що ці книги будуть безкоштовно поширені по всій території України. Їх отримають, зокрема, всі обласні бібліотеки у всіх регіонах; інклюзивно-ресурсні центри; понад 40 шкіл та реабілітаційних центрів, які опікуються дітьми з інвалідністю.

Під час презентації президент Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю із зору “Генерація успішної дії” Геннадій Євсев’єв наголосив: “Нам дуже хотілося б, щоб таких книг було більше, більше видань, які дійсно були б зручними для всіх. І вони були в різних форматах”.

“Генерація успішної дії” весь час виступає за те, що шрифт Брайля мусить бути. Тому що завдяки цьому формується грамотність у людей з інвалідністю із зору”, – підкреслив він.

Керівник продакшн-студії “Індюк рекордс” Олексій Казанцев повідомив, що на флешці книжку в аудіоформаті записано за участю самих авторів творів.

“Ми хочемо, щоб усі люди з порушенням слуху, зору могли цю книгу отримати, прочитати й доєднатися до розвитку української поезії, української культури”, – сказав він.

За словами виконавчої директорки громадської спілки “Сучасний погляд” Олесі Перепеченко, книжка має яскраву обкладинку, що стимулюватиме до читання дітей з порушеннями зору.

Проєкт реалізувало ВГО “Генерація успішної дії” за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter