У Києві показали фільм про депортованих до Росії українських в’язнів “Поверніть мене додому”

Дата: 12 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Києві 11 липня презентували фільм “Поверніть мене додому” авторства проєкту Радіо Свобода “Ти як?”. Фільм зачіпає проблему примусово депортованих українських в’язнів, які опинилися в окупації на початку повномасштабного вторгнення, – згодом, після звільнення територій, їх незаконно вивезли на російську територію.

 

Уже після завершення відбування терміну покарання повернутися додому для них стало складним завданням, адже Україна не може підтвердити їхні особи, й чоловіки тижнями, а то й місяцями очікують на кордоні в’їзду до країни.

“Коли росіяни захопили Херсон, ми в окупації просиділи дев’ять місяців, а після звільнення українською армією територій ті забрали нас із собою в Росію, в Краснодар… Адміністрація, ефесбешники били, знущались, постійно пропонували російські паспорти, а за відмову – називали нацистом. Я просидів там сім з половиною місяців – при мені набирали “Вагнер”… Я не взяв російський паспорт із принципу, бо в мене на фронті гине чимало моїх друзів. Та хай би вони мене там завалили – я б не взяв російський паспорт”, – розповів колишній засуджений і герой фільму Володимир Рачіба.

Допрем’єрний показ стрічки відбувся 23 червня в Грузії в межах міжнародного фестивалю ZEG Tbilisi storytelling festival, де отримав схвальні професійні відгуки колег.

Нагадаємо, 25 червня 2024 року судді ЄСПЛ у міждержавній скарзі “Україна проти Росії” (щодо Криму) одноголосно постановили, відповідно до статті 46 конвенції (має обов’язкову силу та виконання рішень), що Росія повинна якнайшвидше вжити заходів для безпечного повернення ув’язнених, переведених з Криму до пенітенціарних установ, розташованих на території Російської Федерації. 

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на територію держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter