У Києві презентували вісім Коранів, які пережили депортацію кримськотатарського народу

Дата: 24 Лютого 2024
A+ A- Підписатися
У Кримському домі у Києві відкрилася виставка “Корани, що пережили депортацію”. На виставці були представлені примірники Коранів, у різні часи видані в Криму та за його межами, які разом зі своїми власниками пережили депортацію та повернулися у Крим.
 
Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA.
 

Виставку відкрили у річницю вбивства першого муфтія Криму, Литви, Польщі та Білорусі Номана Челебіджихана0. Журналістка й психологиня Мавілє Халіл під час відкриття виставки нагадала, через три місяці СРСР депортував кримськотатарський народ з Кримського півострова. 

Вона розповіла, що коли силовики НКВД дали кримським татаром 15 хвилин на збри, то майже кожна родина брала із собою Коран, який традиційно передавався від матері до доньки.
 
“Ці книги були мовчанинними свідками цієї трагедії. Вони спроводжували кримських татар довгий шлях заслання. А через 50 років знову повернулися додому разом із кримськими татарами. Та з 2014 року історія знову повторюється. Під час окупації Криму багато родин виїхали і вони також забрали із собою ці священні книги”, – розповіла Мавілє Халіл.
 
Вона нагадала, коли в Узбекистані кримські татари вийшли з вагонів після 20 діб депортації, то ніхто гостинно їх не чекав. Мешканці цієї країни були радянських пропагандистських стереотипів щодо кримських татар.

“Кримських татар уявляли людожерами, хижаками, людьми з третім оком та хвостом. Єдине, що врятувало кримських татар тоді, це Коран в руках майже кожної дитини. Таким чином Коран рятував життя. Коран став силою і опорою людей, які долали нелюдські випробування”, – додала Мавілє Халіл.

Відвідувачі можуть ознайомитися із історіями восьми Коранів під час експозиції. 
 

Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева повідомила, що Російська Федерація, а до того Радянський Союз, завжди намагалися знищити кримських татар, караїмів та кримчаків, стираючи мову, культуру, релігію.

Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева та Муфтій Мурат Сулейманов

“Нас століттями намагалися знищити, але ми все одно є, боремось за Крим, Україну та за право жити на рідній землі”, – наголосила вона, згадавши також про кримських політв’язнів, яких окупанти незаконно утримують у в’язницях на території тимчасово окупованого Криму або РФ.

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, станом на 19 лютого 2024 року Росія тримає в неволі 208 кримських політв’язнів, 125 з них – кримські татари. Наразі в Україні підтверджено інформацію про 1,5 тисячі цивільних заручників, затриманих Росією. Утім, їх значно більше, оскільки росіяни затримують людей щодня на тимчасово окупованих територіях.

Таміла Ташева коротко прокоментувала рішення Міжнародного суду ООН, зауваживши, що міжнародна спільнота не до кінця розуміє, що таке Крим та чому Україна буде завжди боротися за Крим.

“Це не просто наша земля, а й наші люди”, – прокоментувала вона.

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко нагадав, що російська війна проти України почалася з Криму і він запевнив, що Україна докладатиме зусиль, щоб повернути півострів під свій контроль з тим, щоб кримські татари могли повернутися додому.
 

Виставку організувало Духовне управлінням мусульман України “Умма” за ініціативи , під кураторством Рустема Скибіна.

Виставку можна відвідати до 11 березня 2024 року за адресою: Омеляновича-Павленка, 9, м. Київ. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter