У Києві Нацполіція затримала активістів, які на лекції російської блогерки запитували, чий Крим

Дата: 06 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Національна поліція склала на двох активістів “Відсічі” протокол про адміністративне правопорушення. Леонід Овчаренко та Олексій Кальницький відвідали лекцію Олександри Мітрошиної, яка 2017 року повідомила у фейсбуці про свій візит до тимчасово окупованого Криму. Активісти називають цей візит незаконним. Поліція інкримінує активістам порушення ст. 173 (“Дрібне хуліганство”) Кодексу про адмінправопорушення. 

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції на своїй сторінці у фейсбуку. 

У відомстві інформують про телефонний дзвінок на спецлінію 102, куди повідомили, що на вулиці Козацькій і Лекція відбулась у приміщенні InLight Studio. невідомі конфліктують і висловлюються нецензурною лайкою. 

“На зауваження поліцейських та законні вимоги припинити свої дії особи не реагували. Їх було неодноразово попереджено про затримання в разі невиконання законних вимог. У результаті двох громадян, які порушували громадський порядок, патрульні доставили до Голосіївського управління поліції”, – йдеться в повідомленні. З оприлюднених відеозаписів видно, як активіст Леонід Овчаренко відмовляється їхати разом з поліцією. Патрульний після цього тягнув його підлогою. 

 

У громадському русі “Відсіч” повідомляють про побиття їхніх активістів. На оприлюдненому відео видно, як відвідувачі лекції лаялися та забороняли активістам “Відсічі” знімати в публічному приміщенні, намагаючись виривати з рук мобільні телефони. Правоохоронці склали адміністративні матеріали за дрібне хуліганство на чоловіка, “котрий конфліктував із раніше доставленими до управління поліції молодиками”.

Відео затримання Leo Ovcharenko і Олексій Кальницький____________________________________На прохання читачів, ліцензія Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Gepostet von Oleksandr Ivanov am Montag, 6. Januar 2020

 

У русі зауважують, що Леонід Овчаренко потребував медичної допомоги. 

“Вже у відділенні активісти і друзі затриманих ледве домоглися, щоб до Леоніда допустили медиків. Коли це все-таки вдалося, лікарі наполягли на госпіталізації побитого. Однак поліція не дозволила і випустила постраждалих тільки після трьох годин утримання”, – наголошується в повідомленні “Відсічі”.

Сама Мітрошина в сторіз на своїй сторінці в​ інстаграмі назвала провокаторами активістів, які запитували про належність Криму.

“Як все було: на початку зустрічі мене запитали про Крим. Я відповіла розгорнуто (зокрема, сказала, що не підтримую політику Росії в бік України) і перейшла до наступного питання. Автор першого питання почав кричати і перебивати мене та інших глядачів кожні кілька секунд. Питав, чий Крим. Говорив, що я буду сидіти в українській в’язниці, що я путінська агентка і т.д”, – написала блогерка у своєму телеграм-каналі.

Олександра Мітрошина – письменниця, журналістка, радіоведуча та блогерка. Вона відома як активістка-феміністка, співзасновниця руху #ЯНеХотелаУмирать. Деякі ЗМІ писали про те, що жінка співпрацює також із телеканалом “Россия 1” (ВГТРК). У своєму телеграм-каналі вона цей факт заперечує. 

На момент публікації новини на телефонні дзвінки пресслужба Нацполіції не відповідала.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter