У Києві на набережній Дніпра намалювали графіті із зображенням куклукскланівця

Дата: 04 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві на набережній Дніпра намалювали графіті із зображенням куклукскланівця, який підіймає руку в схожому на нацистське привітанні.

Фотографію графіті розмістив на своїй сторінці у фейсбуку один з користувачів. 

Фотографія з фейсбука Дениса Міщенка

Поряд із малюнком куклукскланівця помістили фразу “White Lives Matter” (“Життя білих важливі”), якою користуються прибічники “вищості білої раси”. Вона виникла на початку 2015 року як расистська реакція на рух “Black Lives Matter” (“Життя чорних важливі”), що згуртувався на знак протесту проти жорстокості поліції щодо афроамериканців.

Фразу активно використовує об’єднання расистських та терористичних організацій у США “Ку-клукс-клан”. 

Крім того, на графіті міститься напис “Can repeat” (“Можемо повторити”). На думку В’ячеслава Ліхачова, дослідника діяльності ультраправих рухів в Україні, намалювавши графіті, “українські расисти вирішили, як уміють, висловити солідарність із прибічниками “вищості білої раси” в США”: 

“Я, звичайно, можу не встигати за трендами, але я не бачив, щоб американські білі супремасисти використовували цей слоган. Найближчий аналог в американській правій політичній субкультурі, який я знаю, – “Південь знову повстане”. Схоже, автори графіті перебувають радше в специфічному пострадянському інформаційному просторі. Принаймні мені в їхньому слогані бачиться алюзія на російськомовне “Можемо повторити”, поширене в російській сучасній політичній культурі”

Нагадаємо, що 25 травня в США спалахнули масові протести через загибель 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда внаслідок дій поліції під час затримання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter