У Києві на низці бігбордів розмістили гомофобні плакати. Рекламні агенції заперечують свою причетність

Дата: 20 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У ніч проти понеділка в Києві на трьох бігбордах компанії Bigmedia, однієї з найбільших агенцій із продажу зовнішньої реклами в Україні, розмістили гомофобні та націлені проти низки громадських організацій плакати. Bigmedia натомість заявляє, що це самовільно зробили невідомі особи та крім компанії “постраждали ще декілька операторів зовнішньої реклами”. 

На інцидент у своєму фейсбуку звернула увагу очільниця ЛГБТ-організації “Інсайт” Олена Шевченко.  

Так, Шевченко опублікувала фотографії трьох бігбордів, що, вочевидь, покликані рекламувати телеграм-канал, посилання на який на них розміщено. На одному з плакатів зображено чоловіка, який цілує хлопчика, та додано напис: “Ми доберемося до вас через ваших дітей”. Другий плакат містить логотипи Міжнародного фонду “Відродження”, КиївПрайду та Української Гельсінської спілки з прав людини, а також фотографії держслужбовця Максима Нефьодова, який систематично бере участь у Маршах рівності в Києві, та Віктора Пилипенка, очільника групи “Військові ЛГБТ та союзники”. 

На третьому білборді під написом “Наслідки ЛГБТ-пропаганди” розмістили фотографії Таїсії Петрової та Сніжани Круглякової і назвали обох дівчат “маніячками [які перебувають] під судом за вбивство”. 

Перша, 19-річна Петрова, наразі перебуває під слідством через те, що поранила з арбалета двох учительок місцевої школи. Дівчина говорить, що шкодує про зроблене, та розповіла про цькування.

Круглякову натомість засуджено до довічного позбавлення волі за вбивство свого дядька та його дружини. Дівчина заперечує що вбила тітку, однак зізналася, що вбила дядька під час самооборони. Круглякова мала з ним конфлікти, зокрема через те, що є лесбійкою. 

“Сьогодні один з найбільших операторів зовнішньої реклами bigmedia.ua розмістив у себе гомофобні постери на білбордах. Цікаво отримати відповідь від керівництва: чи це їхня свідома гомофобна позиція, яку вони виразили, опублікувавши цей морок від праворадикалів, чи гроші не пахнуть?” – написала щодо плакатів Шевченко. Активістка вважає, що до розміщення реклами дотичні праворадикальні угруповання.

Bigmedia натомість заперечила, що має стосунок до цих плакатів. У дописі на офіційній фейсбук-сторінці компанії зазначили, що “сталося неправомірне самовільне заклеєння трьох їхніх рекламних конструкцій плакатами, спрямованими на розпалювання ненависті в суспільстві”. Як зауважили в публікації, компанія звернулась із заявою до поліції, а “антисоціальні плакати” негайно демонтують. 

“Наша компанія має дуже чітку соціальну позицію, виражену у власних соціальних проєктах, а також у підтримці всеукраїнських соціальних гуманних ініціатив. Ми засуджуємо як порушення законодавства України, так і розповсюдження повідомлень, спрямованих на розпалювання ворожнечі, ненависті та порушення рівноправності громадян”, – написали в публікації Bigmedia.  

У дописі компанії також ідеться, що крім її конструкцій “постраждали ще декілька операторів зовнішньої реклами”. 
 
Асоціація операторів зовнішньої реклами України також виступила із заявою щодо інциденту на своїй сторінці у фейсбуку. Там обурені “несанкціонованою заклейкою провокативної реклами в Києві”, а також повідомляють, що жоден з членів асоціації, на чиїх площинах з’явилася неприпустима реклама, не має до цього стосунку:
 
“Представники операторів наразі моніторять свої конструкції і знімають несанкціоновану рекламу. На місце події викликали поліцію. Ми сподіваємося, що правоохоронці швидко знайдуть зловмисників, які вчинили злочин. Наголошуємо, ніхто з членів асоціації ніколи б не пропустив такого провокативного сюжету”. 
 
Людмила Янкіна, керівниця проєкту із захисту громадських активістів Центру прав людини ZMINA, вбачає в інциденті спробу дискредитації правозахисних організацій та штучну демонізацію ЛГБТ-руху в Україні:
 
“Жодній із зазначених організацій не належать ті кадри, поверх яких розміщено їхні логотипи. Зокрема, ГО “КиївПрайд” ніколи не виступала з гаслом “Ми доберемося до вас через ваших дітей”. 
 
Правозахисниця також наголошує, що всі три бігборди містять маніпулятивний вміст. 
 
“На першому банері, наприклад, нібито наслідком так званої “ЛГБТ-пропаганди” є те, що дві дівчини через скоєні злочини опинилися за ґратами. Водночас наразі в місцях несвободи перебуває понад 50 тисяч ув’язнених, з них близько 1500 відбувають довічне ув’язнення (як одна з дівчат на банері), переважна більшість цих ув’язнених є чоловіками так званої “традиційної орієнтації”. Ще одним з важливих фактів про цих дівчат є те, що обидві вони до скоєння злочинів були жертвами насильства та булінгу. Саме це (за їхніми словами) було причиною вчинення тих злочинів, за скоєння яких наразі вони перебувають за ґратами. Сексуальна орієнтація до цих сумних подій не має жодного стосунку”, – коментує Янкіна. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter