У Києві демонтують пам’ятники Щорсу та Ватутіну

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У Києві демонтують пам’ятники радянським діячам Миколі Щорсу та Миколі Ватутіну.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Пам’ятники Миколі Ватутіну та Миколі Щорсу в Києві

Рішення щодо демонтажу монументів з метою “подолання наслідків русифікації та тоталітаризму” ухвалили 9 листопада члени Експертної ради при Мінкульті.

“Ватутіну та Щорсу не місце у публічному просторі України. Детальніше пізніше, в офіційному рішенні Верховної Ради”, — написав Ткаченко.

Нагадаємо, що 24 вересня 2022 року активісти запустили флешмоб #ЗнесиМенеПовністю. Його мета — привернути увагу до пам’ятників радянській та російській імперській культурі в Україні, зокрема у столиці. Їх не має бути в Україні, вважають вони.

“Першим зробили ребрендинг більшовицькому злочинцю Миколі Щорсу. Його постать чітко підпадає під закон про декомунізацію, і ще з 2016 року Український інститут національної пам’яті закликає прибрати монумент з серця столиці”, — написав один з ініціаторів флешмобу Олег Слабоспицький.

Загалом, згідно зі списком, складеним активістами, в Києві є понад 200 пам’ятних знаків радянським та російським діячам, які, на їхню думку, мають потрапити під дерусифікацію.

Раніше стало відомо, що в Одесі комунальники розпочали підготовку до демонтажу та перевезення пам’ятника Катерині ІІ на Катерининській площі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter