У трьох європейських столицях встановлять інсталяції на підтримку кримських політв’язнів

Дата: 19 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

У Києві, Варшаві та Берліні в рамках міжнародного проєкту “Крим, 5-та ранку” та під час Тижня спротиву окупації Криму, що триватиме з 21 по 26 лютого, перед будівлями посольств РФ встановлять інсталяції на підтримку кримських політв’язнів.

Про це Міністерство культури та інформаційної політики України повідомляє у телеграмі.

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики України

11 зламаних дверей — як символ 11 зламаних життів громадянських журналістів, кримських татар встановлять перед посольствами Російської Федерації у Києві, Варшаві та біля Бранденбурзьких воріт у Берліні“, — інформують організатори.

Проєкт “Крим, 5-та ранку” має таку назву, бо російські спецслужби приходять з арештами до своїх жертв під ранок, близько п’ятої. Вони не стукають у двері, а ламають їх, як ламають життя людей.

На даний момент РФ за сфальшованими звинуваченнями у терористичній чи диверсійній діяльності переслідує 130 громадян України у тимчасово окупованому Криму, з яких 121 перебуває в ув’язненні, 76 осіб вже засуджено на тривалі терміни, решта — 45 осіб перебувають під судом і слідством. Ці переслідування зумовлені політичними, через громадянську позицію переслідуваних, чи релігійними мотивами, адже більшість із заарештованих є кримськими татарами, представниками корінного народу України. Відсутність повної інформації про перебіг слідства та про стан кожного з в’язнів не дає можливості по-справжньому зрозуміти існуючу ситуацію, діяти на користь їхніх інтересів, захисту і звільнення“, — зазначають активісти.

Під час акції, що ініційована в рамках міжнародного проєкту “Крим, 5-та ранку”, відбудуться читання однойменної п’єси лідерами думок, такими як Тарас Тополя, фронтмен гурту “Антитіла”, солістки групи Dakh Daughters, Наталія Галаневич та Анна Нікітіна, та інші. 

 

Час відкриття акції: 10:00-12:00, понеділок, 21 лютого.

Місце проведення: Повітрофлотський проспект, 27, м. Київ, біля будівлі посольства Російської Федерації.

Нагадаємо, мета проєкту “Крим, 5-та ранку” / “Crimea, 5 am” – привернути увагу українського і світового суспільства до порушення прав людини на тимчасово окупованому Кримському півострові. У проєкт входить документальна п’єса та перформанс-документ “Крим, 5-та ранку”, книга з п’єсою та інформацію про героїв проєкту, інтерактивний сайт, а також кампанія з підтримки політв’язнів та їхні родин у Криму, до якої може долучитися кожен.

Проєкт сприяє поширенню інформації про громадянських журналістів – політв’язнів, про перебіг переслідувань, про їхні сім’ї і загалом життя кримських татар в окупованому Криму. Брак цієї інформації не дає нам можливості по-справжньому співчувати й перейматися їхньою долею, діяти на користь їхніх інтересів та захисту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter