В Україні запустять міжнародний проєкт, присвячений кримським політв’язням

Дата: 02 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Запуск проєкту “Крим, 5-та ранку”, присвяченого політв’язням, анонсували Український інститут та Міністерство закордонних справ України.

Про це повідомляє “Українська правда”.

Джерело: “Українська правда”

Одним з елементів проєкту стане документальний перформанс за п’єсою “Crimea, 5 am” драматургинь Наталії Ворожбит та Анастасії Косодій. За задумом авторок замість професійних акторів на сцені гратимуть відомі інфлюенсери. 

Світова прем’єра вистави відбудеться в листопаді у Києві.

“Крим, 5-та ранку – це перший мистецький правозахисний перформанс Українського інституту та Міністерства закордонних справ України, який вийде за межі України в рамках діяльності Кримської платформи”, – розповіла Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ України.

На думку Джапарової, публічність рятує життя в умовах окупації та є ключовим інструментом у боротьбі за права людини.

Темою вистави стануть історії різних сімей з 2014 по 2021 рік у період переслідування кримськотатарської інтелігенції, членів Меджлісу кримськотатарського народу та активних громадських діячів Кримської солідарності, кажуть організатори.

“Я відчуваю справжній біль від несправедливості, яка відбулася, я скучаю за Кримом, я забороняю собі про нього думати, але в цілому я можу без нього жити. А є люди, які не можуть жити без Криму… Це кримські татари. Я не могла не відгукнутися на пропозицію попрацювати з цією темою. Бо в мене так само є земля, без якої я жити не можу і яку вже вісім років у мене хочуть відібрати”, – говорить режисерка і сценаристка Наталія Ворожбит.

Організаторами проєкту планують показати перформанс у Варшаві та Берліні до кінця поточного року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter