У Китаї компанії звинувачують у незаконному проведенні тестів на вагітність під час працевлаштування

Дата: 19 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Більше десятка китайських компаній можуть постати перед судом через вимогу проходити тести на вагітність для претенденток на роботу.

Про це повідомляє CNN.

Фото: Daughtly

У Наньтуні, місті в східній провінції Цзянсу, влада отримала повідомлення від громадської судової групи про те, що деякі роботодавці проводять тести на вагітність для претенденток на роботу. Співпрацюючи з цією групою, прокурори розпочали розслідування і відвідали дві великі державні лікарні та центр медичних оглядів.

Прокуратура виявила, що 168 жінок, які претендували на роботу в 16 компаніях, незаконно протестували на вагітність під час медогляду перед працевлаштуванням. Вони також з’ясували, що принаймні одну жінку, яка виявилася вагітною, не взяли на роботу.

Роботодавці також уникають найму жінок фертильного віку. Правоохоронці отримали інформацію про те, що жінок запитують про планування сім’ї під час співбесіди або відмовляють їм у прийомі на роботу, навіть якщо вони не планують мати дітей.

Водночас китайське законодавство забороняє роботодавцям проводити тести на вагітність або дискримінувати вагітних працівниць.

Цей випадок підкреслює протиріччя в китайській економіці: країна намагається підвищити рекордно низький рівень народжуваності, утім, деякі компанії неохоче наймають вагітних працівниць.

У звіті не міститься назви жодної з компаній і не вказано, чи були на них накладені штрафи. Згідно з китайським законодавством, за гендерну дискримінацію компанії можуть бути оштрафовані на суму до 50 тисяч юанів (6 900 доларів).

Нагадаємо, що у квітні цього року американка Мелісса Вівер розповіла, що її не взяли на роботу, бо вона прийшла на співбесіду без макіяжу. Жінка поділилася історією у тіктоці, і її відео зібрало вже майже 700 тисяч переглядів.

Так, Вівер проходила співбесіду на посаду віцепрезидентки. Жінка має досвід з підбору персоналу, тому була впевнена, що ідеально підходить для роботи в обраній технологічній компанії: “Я зробила укладку волосся, вдягла гарний топ, піджак, кілька сережок. Але з макіяжу на мені була лише помада, тому що зазвичай я не наношу багато косметики”.

Однак жінці відмовили у роботі й це стало для неї несподіванкою. Тому вона написала листа компанії з проханням пояснити таке рішення. У відповідь на це рекрутерка компанії написала, що Вівер ідеально відповідала вимогам вакансії, однак її збентежило, що кандидатка на посаду нібито “не доклала достатньо зусиль” до своєї зовнішності, “враховуючи рівень ролі”, на яку претендувала.

Також ZMINA писала про те, що у 2020 році у Великій Британії керівник назвав вагітну співробітницю “емоційною та плаксивою”. Жінка звернулася до суду і цьогоріч виграла справу про дискримінацію на робочому місці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter