У Китаї чиновники приходять до жінок додому, щоб закликати їх народжувати дітей – The New York Times

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У Китаї місцеві чиновники почали відвідувати жінок вдома, щоб з’ясувати їхні наміри щодо народження дітей. Крім того, вони стежать за перебігом вагітності та телефонують, запитуючи про дату останнього менструального циклу.

Про це повідомляє видання The New York Times.

Фото: AFP

Згідно з інформацією журналістів, зусилля, спрямовані на контроль та вплив на плани щодо дітонародження, можуть починатися ще до укладення шлюбу. У багатьох містах пропонують безоплатні медичні огляди для пар, що бажають одружитися, під час яких перевіряють на наявність спадкових хвороб та інформують, що ідеальним варіантом є народження дітей до 35 років. Декілька жінок повідомили, що чиновники зателефонували їм одразу після завершення медичного обстеження, аби поінформувати про місця, де можна безоплатно отримати фолієву кислоту, що рекомендована під час вагітності.

Крім того, місцева влада співпрацює з університетами для розробки курсів, які пропагують “позитивне ставлення до шлюбу і дітонародження”.

Минулого року в Китаї було зафіксували один із найнижчих показників народжуваності у світі. Вважається, що тривале зниження кількості новонароджених, яке триває вже сьомий рік, стало наслідком політики “одна сім’я – одна дитина”, що тривала десятиліттями. Зокрема, пари, які “перевищували ліміт”, отримували штрафи, а деяких жінок примушували робити аборти.

У 2021 році в Китаї дозволили мати до трьох дітей у родині. Проте багато жінок зауважують, що влада не враховує високих витрат на виховання дітей та труднощів поєднання материнства і кар’єри.

Деякі науковці, активісти та інші жінки висловлюють стурбованість, що уряд може вжити ще більш рішучих заходів для обмеження прав жінок. Зокрема, нещодавно влада обіцяла зменшити кількість “непотрібних з медичного погляду абортів”, що викликало обурення в соціальних мережах серед тих, хто хвилюється, що доступ до цієї процедури може бути обмежено. Уряд не уточнив, що саме вважає “непотрібним з медичного погляду”, але в деяких регіонах доступ до абортів контролюють не лише лікарі, а й чиновники, які можуть керуватися не лише медичними міркуваннями. У певних містах будь-яка жінка, починаючи з 14-го тижня вагітності, повинна отримати дозвіл місцевого відділу планування сім’ї перед проведенням аборту.

В асоціації планування сім’ї міста Муданьцзян вже заявили, що позиція жінок про те, що “шлюб і народження дитини є особистою справою кожної”, є “неправильною та однобокою”.

Нагадаємо, що більше десятка китайських компаній можуть постати перед судом через вимогу проходити тести на вагітність для претенденток на роботу.

Прокуратура виявила, що 168 жінок, які претендували на роботу в 16 компаніях, незаконно протестували на вагітність під час медогляду перед працевлаштуванням. Вони також з’ясували, що принаймні одну жінку, яка виявилася вагітною, не взяли на роботу.

Цей випадок підкреслює протиріччя в китайській економіці: країна намагається підвищити рекордно низький рівень народжуваності, утім, деякі компанії неохоче наймають вагітних працівниць.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter