У Киргизстані від влади вимагають звільнити науковицю, яка у фейсбуку розповідала про язичницьке вірування

Дата: 23 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У столиці Киргизстану Бішкеку міліція затримала кандидатку філософських наук Гульзат Аалієву. Жінку звинувачують у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі у фейсбуку через розповіді про доісламське язичницьке вірування в небо – тенгріанство.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Гульзат Аалієва. Фото: kaktus.media

48-річна Гульзат Аалієва викладає філософію у двох приватних медичних вишах, а до цього близько 15 років очолювала кафедру в Киргизькій державній медичній академії.

У лютому цього року до киргизьких правоохоронців із заявою звернувся громадянин, який вважав, що Аалієва у фейсбуці розпалює міжрелігійну та міжрегіональну ворожнечу, а тому попросив ужити заходів щодо неї. Згодом експертиза дописів, яку провели в межах розслідування, показала, що публікації жінки нібито й справді “містять провокацію проти релігії або особи, яка сповідує її, а також приниження конкретної релігії і її послідовників, негативні емоційні оцінки й негативне ставлення”

На своїй сторінці у фейсбуку науковиця розповідала про тенгріанство – доісламське язичницьке вірування в небо. Сестра Аалієвої повідомила журналістам, що затримана пише статті, які прославляють культуру киргизького народу.

“Крім того, вона робила публікації проти неправильних дій релігійних діячів. Вони об’єдналися і найняли адвоката, подали до суду на Гульзат. 21 квітня о 16:00 Гульзат викликали на допит, а після нього затримали. Слідчий сказав, що вона буде в ІТТ, поки суд не обере запобіжний захід”, – цитує її медіа. 

На наступний день після затримання Аалієвої її захисники зібралися біля будівлі парламенту країни та вимагали звільнення

Заяву в міліцію, за даними журналістів, подала адвокатка Аїда Абдрахманова. Вона вважає, що Аалієву слід притягнути до відповідальності за слова проти ісламу і мусульман.

На наступний день після затримання захисники Аалієвої зібралися біля будівлі парламенту країни та вимагали її звільнення. Вони також почали збирати підписи під зверненням з вимогою звільнення, яке планують скерувати владі. 

Нагадаємо, що нещодавно в Киргизстані люди вимагали відставки голови МВС через убивство дівчини, яку викрав “наречений”. Викрадення жінок – традиція в Киргизстані, яка має назву “ала-качуу”. Законодавство країни забороняє насильницькі шлюби, однак на практиці такі інциденти відбуваються регулярно.

Фотографія обкладинки: Настоящее время 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter