У Киргизстані люди вимагають відставки голови МВС через вбивство дівчини, яку викрав “наречений”

Дата: 09 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У декількох містах Киргизстану відбулися мітинги, на яких громадяни вимагали відставки міністра внутрішніх справ та керівництва міліції, через вбивство та викрадення Айзади Канатбекової.

Про це повідомляє видання Kloop.

Айзаду Канатбекову викрали вранці 5 квітня у Бішкеку. Через декілька днів її тіло та тіло одного чоловіка знайшли у автомобілі посеред поля. Правоохоронці попередньо встановили, що троє невідомих чоловіків посадили дівчину в автомобіль марки “Хонда” і поїхали в невідомому напрямку. За версією міліції, дівчину в машині задушив чоловік, який намагався її вкрасти, а потім покінчив життя самогубством. Рідні повідомляли, що один з викрадачів переслідував дівчину. 

Викрадення наречених – традиція у Киргизстані, яка має назву “ала-качуу”. Законодавство країни забороняє насильницькі шлюби, однак на практиці такі інциденти відбуваються регулярно. Так, у грудні 2018 року у Бішкеку суд відправив до в’язниці 30-річного Марса Бодошева. Чоловік викрав до цього 19-річну дівчину на ім’я Бурулай, коли та купувала кефір у кіоску. 

Згодом у приймальні відділення міліції, куди привезли викрадача, його співучасника та дівчину, Бодошев замкнув зсередини двері і, поки правоохоронці виламували їх, завдав ножові поранення Бурулай і спробував накласти на себе руки. За даними ООН на 2013 рік, щороку в країні відбувалось щонайменше понад 11 тисяч випадків примусового викрадення жінок та дівчат, причому понад дві тисячі цих дівчат також повідомляють про зґвалтування.

Айзада Канатбекова

Родичі викраденої у квітні поточного року Айзади декілька разів зверталися до міліції через чоловіка, який викрав її, проте міліція не реагувала на звернення. Обурені такою реакцією на інцидент люди 8 квітня вийшли на протест у Бішкеку та Оші під будівлі МВС. Вони вимагали відставки міністра внутрішніх справ та керівництва міліції, через те, що загиблу вчасно не розшукали.

«Якщо в міліцію надходить скарга про викрадення людини, і вона за дві доби нічого зробити не може, навіщо нам взагалі така міліція потрібна?» – сказала на протесті правозахисниця Рита Карасартова.

Протестуючі в Бішкеку вирушили маршем до Будинку уряду. Там до них вийшов прем’єр-міністр Улукбек Маріпов, який пообіцяв, що винні у вбивстві дівчини понесуть покарання.

Протестувальники у Бішкеку. Фото: Kloop

У МВС Киргизстану запевнили, що завершать розслідування справи. Однак попри заклики мітингувальників голова головного відділення міліції Бішкека заявив, що не піде у відставку.

Президент країни Садир Жапаров також відреагував на вбивство дівчини, однак тільки через майже добу після перших повідомлень про її смерть і через дві з половиною години після початку протестів.

«Звістка про викрадення і загибель Айзади Канатбековой сприйняв з великою гіркотою. Неприпустимо, що в нашому суспільстві все ще є місце подібним трагедіям, коли дівчат насильно змушують вступати в шлюб. Те, що трапилося з Айзадой, – це трагедія і біль не тільки для її сім’ї, а й всієї нашої держави», – написав він на своїй сторінці в фейсбуку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter