У киргизькій колонії помер довічно ув’язнений правозахисник Азімжан Аскаров

Дата: 25 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У Киргизстані у в’язниці помер правозахисник Азімжан Аскаров, якого засудили до довічного ув’язнення за звинуваченнями в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі й співучасті у вбивстві міліціонера.

Про це повідомляє киргизьке відділення “Радіо Свобода”.

69-річний Аскаров помер уночі 25 липня в лікарні виправної колонії, куди його напередодні відвезли на медичне обстеження. Інформацію про його смерть підтвердили голова правозахисного руху “Бир дуйно – Кыргызстан” Толекан Ісмаілов і Омбудсман Токон Мамитов. За словами останнього, причини смерті правозахисника поки невідомі, буде проведена медична експертиза.

Раніше про те, що Аскаров серйозно хворий, повідомляли його адвокат Валер’ян Вахитов і правозахисна організація Front Line Defenders. За їхніми словами, він давно й тяжко хворів і мав усі ознаки пневмонії. Вони закликали провести негайний медичний огляд засудженого і звернулися до президента й уряду Киргизстану з вимогою негайного звільнення Аскарова.

Азімжан Аскаров висвітлював тему тортур у в’язницях країни та нелюдського поводження поліції. У вересні 2010 року чоловіка засудили до довічного ув’язнення за сфабрикованими звинуваченнями в участі й організації масових заворушень, розпалюванні етнічної ненависті та вбивстві міліціонера під час сутичок між киргизами й узбеками на півдні країни, унаслідок яких загинули понад 400 людей.

Аскаров документував факти погромів і підпалів, збирав інформацію про загиблих і поранених, зокрема мирних жителів, які не брали участі в конфлікті.

Правозахисник неодноразово намагався оскаржити вирок. 12 червня Адміністративний суд Бішкека відмовив у розгляді справи Аскарова проти уряду Киргизстану і залишив його у в’язниці. Колеги правозахисника та родичі повідомляли, що під час розгляду Аскаров не мав змоги спілкуватися з адвокатом, а також йому не давали ознайомитися з матеріалами справи. Окрім цього, до чоловіка застосовували тортури, про що він повідомляв у Генеральну прокуратуру. Однак правоохоронці проігнорували ці звернення.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала Аскарова в’язнем сумління, а у 2015 році Комітет ООН у справах людини виявив порушення кількох статей Міжнародного пакту про громадянські та політичні свободи, державою-учасницею якого є Киргизстан. Так, зокрема, порушили право Аскарова на справедливий суд та недопущення катувань.

ООН закликала владу Киргизстану звільнити правозахисника, однак після перегляду справи в січні 2017 року вирок залишили чинним. Після цього чоловік оголосив голодування, яке тривало п’ять днів.

У травні поточного року правозахисник програв свою справу у Верховному суді, який був його останньою надією на те, щоб оскаржити вирок на національному рівні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter