У Киргизстані суд учергове відмовився переглядати справу правозахисника, довічно засудженого за сфабрикованою справою

Дата: 23 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Адміністративний суд Бішкека відмовив у розгляді справи Азімжана Аскарова проти уряду Киргизстану. Правозахисник намагався оскаржити вирок, яким його засудили до довічного ув’язнення за сфабрикованою справою ще 2010 року.

Про це повідомили в Міжнародному фонді захисту правозахисників “Front Line Defenders”.

Азімжан Аскаров – 69-річний киргизький правозахисник, який висвітлював тему тортур у в’язницях країни та нелюдського поводження поліції. У вересні 2010 року чоловіка засудили до довічного ув’язнення за сфабрикованими звинуваченнями в участі й організації масових заворушень, розпалюванні етнічної ненависті та вбивстві міліціонера під час сутичок між киргизами й узбеками на півдні країни, унаслідок яких загинули понад 400 людей.

Аскаров документував факти погромів і підпалів, збирав інформацію про загиблих і поранених, зокрема мирних жителів, які не брали участі в конфлікті.

Колеги правозахисника та родичі повідомляли, що під час розгляду Аскаров не мав змоги спілкуватися з адвокатом, а також йому не давали ознайомитися з матеріалами справи. Окрім цього, до чоловіка застосовували тортури, про що він повідомляв у Генеральну прокуратуру. Однак правоохоронці проігнорували ці звернення.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала Аскарова в’язнем сумління, а у 2015 році Комітет ООН у справах людини виявив порушення кількох статей Міжнародного пакту про громадянські та політичні свободи, державою-учасницею якого є Киргизстан. Так, зокрема, порушили право Аскарова на справедливий суд та недопущення катувань.

ООН закликала владу Киргизстану звільнити правозахисника, однак після перегляду справи в січні 2017 року вирок залишили чинним. Після цього чоловік оголосив голодування, яке тривало п’ять днів.

У травні поточного року правозахисник програв свою справу у Верховному суді, який був його останньою надією на те, щоб оскаржити вирок на національному рівні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter