Під час боїв за Луганщину у 2022 році зникли безвісти понад 230 бійців 57 бригади – родини військовослужбовців

Дата: 30 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У квітні–травні 2022 року під час боїв на Луганщині зник безвісти 131 боєць з 57 окремої мотопіхотної бригади, а у червні ще 100. Ці цифри основані на даних, зібраних сім’ями зниклих військовослужбовців.

Про це повідомила під час пресконференції “Як знайти зниклих безвісти й повернути додому полонених: говорять рідні військових 57 бригади” президентка ГО “Дружини полонених у Тошківці” Лілія Лук’янюк.

Лілія Лук’янюк

За словами активістки, їхня організація отримує дані про зниклих бійців від родин, з якими вона взаємодіє. За понад два роки пошуків родинам повернули тіла двох військових, які загинули у Тошківці.  Жоден з цих випадків не був підтверджений Міжнародним комітетом Червоного Хреста.  

“Місця утримування ніхто не відвідував. На цю мить результатів немає. У рідних одне питання – коли повернуться наші? Наш результат – це повернути наших рідних додому”, – зазначає жінка.

Чоловік Лукʼянюк, який служив у 129 батальйоні територіальної оборони міста Києва, зник у червні 2022 року у селищі Тошківка. Їхній підрозділ входив до 112 бригади, яку на початку війни відправили на підсилення 57 бригади. Потрапивши в оточення, 10 військових зі 129 батальйону ТРО не змогли з нього вийти.

“Ми порушуємо питання про безвісти зниклих бійців на міжнародній арені. Також у 2022 році  я особисто їздила разом з делегацією до Папи Франциска, щоб він допоміг отримати списки українських військовополонених. Ми хотіли знати, хто з них вижив”, – розповідає вона. 

Жінка їздила до головного офісу МКЧХ, який розташований у Женеві, та виступала у Раді Європи. За словами, Лукʼянюк, голова ГО “Дружини полонених у Тошківці” Анастасія Федоренко спілкувалась з турецьким омбудсманом та просила його допомогти з обміном та отриманням інформації про військовополонених.

“У грудні 2023 року за сприяння Координаційного штабу та українського Омбудсмана Дмитра Лубінця нам вдалося передати посилки та листи нашим рідним”, – говорить Лукʼянюк.

Вона вважає, що Росія, не підтверджуючи місцеперебування українських військовополонених у себе на території або ТОТ, порушує їхні права. Їм не дозволяють здійснювати телефонні дзвінки, листуватися та отримувати передачі.

“За непідтверджених полонених не несуть відповідальність. Наших рідних досі не підтвердили, тому родичі не знають, що з ними відбувається. Невідомо, чи вони живі, чи мертві. Передача тіл відбувається дуже рідко”, – додає Лук’янюк.

Нагадаємо, рідні військовослужбовців з 57 окремої мотопіхотної бригади об’єдналися, щоб розшукати близьких, більша частина з яких зникла безвісти 22 квітня 2022 року під час боїв у селищі міського типу Новотошківське на Луганщині. До списків входять 200 військовослужбовців, з яких власними зусиллями їм вдалося знайти 35 людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter