У Криму знайшли відеозапис, ймовірно, викрадення громадянської журналістки Ірини Данилович

Дата: 05 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Відеозапис, імовірно, викрадення громадянської журналістки та правозахисниці Ірини Данилович знайшли на одній із заправок на виїзді з Коктебеля (Феодосія) в окупованому Криму.

Про це ZMINA повідомив її батько.

Ірина Данилович. Фото із соцмереж

За його словами, на записі видно, як дівчина в одязі, схожому на той, у якому була Ірина Данилович, стоїть на зупинці. До неї під’їжджає чорний автомобіль, з нього вискакують кілька людей у цивільному й, попри опір, заштовхують дівчину в салон автівки.

Нагадаємо, що рідні вже близько тижня не мають жодної інформації про громадську журналістку та правозахисницю Ірину Данилович, яка зникла в окупованому Криму 29 квітня дорогою з роботи додому.

Цього ж дня в будинку журналістки працівники незаконного “загону мобільного спеціального призначення” (ОМОН) в балаклавах провели обшук. Вилучили ноутбук, її телефон, телефони родичів, кілька книжок та документів.

Батьку Ірини Данилович зачитали ухвалу “суду” про проведення обшуку, проте копію “постанови” не віддали. Представники незаконного формування повідомили чоловіку, що його доньці призначили десять діб адміністративного арешту за “передання нетаємної інформації іноземній державі”.

Увесь час із моменту викрадення адвокат Айдер Азаматов та сім’я журналістки розшукують її в ізоляторах тимчасового тримання в різних містах Криму, але не можуть знайти. Адвокат Ірини написав за обставинами її зникнення звернення до окупаційної “прокуратури”, а батьки – заяву до “поліції”.

Батько потерпілої розповів Комітету із захисту журналістів, що 2 травня додому прийшли “поліцейські”, щоб розслідувати зникнення, утім вони не надали йому жодної інформації. 

Данилович співпрацює з багатьма незалежними ЗМІ, зокрема з медіапроєктом “INжир” та ініціативою “Кримський процес”, яка висвітлює судові процеси в політично мотивованих справах на півострові.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021-го в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”. 

Розкрити місце перебування Данилович від окупаційної влади в Криму також вимагає Комітет із захисту журналістів. 

Тим часом Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків і затримання Данилович (ч. 2 ст. 146 та ч. 2 ст. 162 КК України).

За даними “Крим SOS“, за роки окупації Криму на півострові сталося 44 насильницькі зникнення. Окрім Ірини Данилович, досі нічого не відомо про долю та місце перебування ще 15 людей.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter