У Криму засудили громадянина України до 6 років в’язниці за звинуваченням в участі у кримськотатарському батальйоні

Дата: 19 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає себе “Білогірським районним судом Республіки Крим” ухвалило вирок кримчанину, якого звинуватили в участі в кримськотатарському добровольчому батальйоні ім. Номана Челебіджихана.

Про це інформує російське державне інформаційне агентство ТАCС із посиланням на незаконне “управління ФСБ Росії” в тимчасово окупованому Криму.

Вирок винесли щодо кримчанина 1996 року народження, якого затримали, коли він повертався на півострів з материкової України, за нібито участь у батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Незаконний “суддя” призначив йому покарання у шість років ув’язнення з відбуванням одного року у в’язниці, п’яти років – у колонії суворого режиму. .

Як стверджують у ФСБ Росії, чоловіка було затримано у квітні 2022 року при спробі в’їзду до Криму на автомобільному пункті пропуску “Армянськ”, яке контролює російська спецслужба. 

 

Ім’я та прізвище засудженого не називають, утім Кримська правозахисна група повідомляє, що йдеться про кримського татарина Рустема Османова. 

1 червня 2022 року верховний суд Росії визнав “терористичним” і заборонив на території РФ “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджихана.

Раніше ZMINA пояснила, як Росія почала переслідувати кримських татар за цією категорією справ після повномасштабного її вторгнення в Україну. 

Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник звертає увагу на непропорційність покарання у цих типах кримінальних справ та пояснила, чому українські правозахисники вважають засуджених у цій категорії справ політв’язнями. 

До російського законодавства внесли жорсткіші зміни про покарання після початку тимчасової окупації Криму. У цих справах чітко простежуються політичні підстави переслідування. Людей з цієї категорії кримінальних справ звинувачують у тому, що вони брали участь у батальйоні, який хотів порушити “територіальну цілісність Росії”, тобто виступали за те, що Крим – це Україна. Такої справи не було б, якби не було нападу Росії на Україну. Тому ці справи – прямий наслідок російської агресії в Україні”, – пояснює правозахисниця.

Напередодні повідомлялося, що волонтера та колишнього командира корабля управління Військово-морських сил України “Славутич” Олексія Кисельова, якого викрали в окупованому Генічеську, російські силовики били та піддавали тортурам із застосуванням електричного струму. Росія інкримінує Кисельову участь у “незаконному збройному формуванні батальйон імені Номана Челебіджихана”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter