У Криму зникла громадянська журналістка Ірина Данилович

Дата: 02 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У окупованому Криму зникла громадянська журналістка Ірина Данилович.

Про це ZMINA повідомили власні джерела.

Ірина Данилович. Фото з соцмереж

Журналістка зникла 29 квітня по дорозі з Коктебелю в Феодосію, коли їхала з роботи. У її будинку в селі Владиславівка під Феодосією провели обшук, вилучили її телефон та ноутбук.

Копію ухвали силовики не залишили, але, за словами рідних медійниці, в документі йшлося про “зв’язки з іноземною державою та про арешт на 10 діб”.

Ірина Данилович працювала медсестрою та вела сторінку у соцмережах, а також кілька блогерських колонок на різних сайтах, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я на території півострова. 

До початку широкомасштабного наступу РФ в окупованому Криму було ув’язнено 13 журналістів. Це кримськотатарські громадянські журналісти Осман Аріфмеметов, Марлен (Сулейман) Асанов, Асан Ахтемов, Ремзі Бекіров, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Амет Сулейманов, Руслан Сулейманов та Рустем Шейхалієв, журналісти Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко, а також Наріман Джелял, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, в минулому журналіст.

Нагадаємо, що 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України, журналіста “Радіо свобода” Владислава Єсипенка

Російська спецслужба інкримінує йому  порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter