У Криму висунули обвинувачення ще одному вірянину “Свідків Єгови”

Дата: 27 Березня 2021
A+ A- Підписатися
В окупованому Росією Криму 30-річному жителю Керчі висунули обвинувачення через участь у діяльності релігійної організації “Свідки Єгови”, забороненої в Росії.
 

Про це повідомила Кримська правозахисна група (КПГ) у фейсбуці.

Артем Шаблій

“Слідчим відділом по місту Керчі встановлено, що з 2015 по 2017 рік чоловік брав безпосередню участь у проведених релігійною організацією “Свідків Єгови м. Керч” заходах як активний прихильник і послідовник громади”, – йдеться у повідомленні на сайті силовиків окупаційної влади.

Повідомляється, що стосовно керчанина порушено кримінальну справу за частиною 2 ст. 282 КК РФ.

На думку представників Кримської правозахисної групи, затриманим чоловіком є Артем Шаблій. Його заарештували 26 травня 2020 року після обшуків силовиками помешкань п’яти вірян “Свідків Єгови” у Керчі.

Раніше Кримська правозахисна група повідомляла, що під час обшуку силовики кілька годин тримали Шаблія на холоді роздягненим, в результаті чого він захворів. Крім того, його 4-річний син порізав ноги склом, вибитих силовиками вікон.

Експерт Кримської правозахисної групи, аналітик Олександр Сєдов розцінює подібні судові процеси одночасно як порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права.

Відомо, що тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. 

Практика переслідування “Свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території. У 2018 році стало відомо, що “Свідки Єгови” подали 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії

Російська влада стверджує, що в Криму немає утисків за релігійною ознакою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter