У Криму тюремна служба оскаржує рішення окупаційного “суду” про неналежні умови утримання політв’язня Аметова

Дата: 03 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Незаконна “Федеральна служба виконання покарань Республіки Крим” оскаржує в апеляційній інстанції рішення суду першої інстанції за позовом колишнього політв’язня Казима Аметова. “Залізничний районний суд Сімферополя” встановив неналежні умови утримання та наказав виплатити Аметову компенсацію у розмірі 190 тисяч рубліві 66 500 гривень.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес”

Казим Аметов

Захисник Аметова Рустем Кямільов вказує, що “суд” першої інстанції задовільнив позов не в повному обсязі – захист вимагав суму в розмірі 521 000 рубліві 182 350 гривень.

Формування повідомило незаконний “Верховний Суд Криму”, що у Сімферопольському СІЗО значно покращилися умови утримання – в камерах провели ремонт, а керівництво ізолятора “знайшло спонсорів, які встановили в установі нові унітази”.

Потерпілий громадянин України наполягає, що розмір компенсації має бути більшим, оскільки умови його утримання в Бахчисарайському ІТТ та Сімферопольському СІЗО він назвав тортурами. У Бахчисараї тиждень його тримали у камері розміром 8 метрів без унітазу, вентиляції та питної води.

Після переведення до слідчого ізолятора Аметова утримували у камері, вікна якої були без шибок. Через це всюди були вогкість і пліснява. Крім того, він неодноразово вказував на суттєву переповненість камер.

Незаконна “суддя” Луїза Юсупова вдруге перенесла слухання апеляційної скарги, повідомляє Кримська правозахисна група. На засіданні 1 лютого представники відповідача не надали суду журнал з інформацією про прогулянки та інші відомості щодо умов утримання Аметова.

Засідання 1 лютого відбулось без участі слухачів, а площу перед будівлею суду окупаційна “поліція” оточила. 

“Суддя” дала незаконному формуванню тиждень, щоб надати необхідні документи.

Нагадаємо, 4 грудня 2020 року в будинку 63-річного кримськотатарського активіста Казима Аметова, який був фігурантом “справи Веджіє Кашка”, пройшов обшук. За попередньою інформацією, там “проводилися слідчі заходи”. Активіст кримськотатарського руху Наріман Джелял повідомив, що обшук співробітників ФСБ пов’язаний із його сином.

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя, а також Нацполіція АРК відкрили за цим фактом кримінальне провадження.

Окупаційні силовики звинувачували чоловіка у здирстві грошей у громадянина Туреччини. Під час проведення спецоперації російськими силовиками стало погано ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, яка пізніше померла в кареті швидкої допомоги. 17 квітня Київський районний суд Сімферополя засудив кримських татар Бекіра Дегерменджі, Казима Аметова та Руслана Трубача до трьох років ув’язнення умовно, а Асана Чапуха — до трьох з половиною умовно.

“Судацький міський суд” 12 квітня 2021 року скасував умовний термін засудженому Казиму Аметову. З нього зняли судимість.

28 червня 2021 року “суддя” так званого “Залізничного районного суду Сімферополя” Марія Домнікова розглянула цивільний позов колишнього політв’язня до кримського УФСВП, Сімферопольського СІЗО та Бахчисарайського ІТТ, визнавши неналежними умови його утримання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter