ФСБ обшукала помешкання кримського активіста, який подав позов через неналежні умови в ув’язненні

Дата: 04 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Уранці 4 грудня російські силовики обшукали помешкання Казіма Аметова, 63-річного кримськотатарського активіста із Судацького села Грушівка. 

Про це він розповів у відеокоментарі для громадянської ініціативи “Кримська солідарність”.

Казім Аметов

“Сьогодні о сьомій ранку до мене в будинок прийшли співробітники ФСБ. Ми всі спали. Двері були відчинені, бо дружина о шостій ранку виходила на подвір’я і, коли повернулася, не замкнула їх. Вони ввірвалися, почали шуміти. Я одягнувся, вийшов, запитав про причини їхнього візиту. Вони сказали, що прийшли до мого сина. Я сказав, що він на заробітках і його тут немає. Вони почали говорити, що нібито мій син перебуває в батальйоні Номана Челебіджихана, на що я відповів, що мені про це нічого не відомо. Вони обшукали весь будинок, все перевернули й пішли. Обшук тривав півтори години”, – розповів активіст.

Тим часом активіст кримськотатарського руху Наріман Джелял на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що обшук пов’язаний із його сином Гулівером, який, за його словами, поїхав на заробітки на материкову Україну.

ФСБ публічно не коментувала півторагодинного обшуку. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим ініціювала кримінальне провадження за фактом порушення з боку силовиків окупаційної влади Російської Федерації недоторканності житла за ч. 2 ст. 162 КК України. Українські слідчі назвали обшук у будинку кримськотатарського активіста незаконним. 

Відомо, що незаконний “Залізничний районний суд Сімферополя” почав розглядати позов Казіма Аметова, який він подав через такі, що принижують людську гідність, умови в ізоляторі тимчасового тримання Бахчисарая та в СІЗО №1 Сімферополя. 63-річний Аметов перебував під вартою з 23 листопада 2017 до 24 січня 2019 року в межах “справи Веджіє Кашка”.

Нагадаємо, 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар – Казіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджи. Їх підозрюють у вимаганні коштів у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана.

Під час затримання стало зле ветеранці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Відомо, що замість екстреного транспортування 82-річної жінки в реанімацію стосовно неї понад пів години проводилися слідчі дії прямо в машині швидкої допомоги. Менш ніж через годину після затримання вона померла в кареті швидкої.

Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял стверджує, що громадянин Туреччини, у зв’язку з яким затримали групу активістів, украв гроші сім’ї Веджіє Кашка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter