У Криму силовики “відпрацьовують неофітів”. Відвідали дружину політв’язня, засудженого в справі “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 03 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Російські силовики прийшли для відпрацювання операції “Неофіт” і Тлумачення слова: новий прихильник якоїсь релігії. за місцем прописки Заріни Джеппарової, дружини фігуранта ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір” Арсена Джеппарова.

Про це інформує “Кримська солідарність” з посиланням на адвокатку Лілю Гемеджи, до якої жінка звернулася по консультацію.

Заріна Джеппарова з мамою Арсена Джеппарова в себе вдома

Жінка жила за цією адресою до одруження. Не заставши її, “поліцейські” опитали сусідів

“Співробітники поліції, не заставши її за місцем реєстрації, провели опитування сусідів і з’ясовували такі питання: якого вона віросповідання, як давно прийняла Іслам, чи дотримується канонів Ісламу, чи носить хустку і як сусіди можуть її схарактеризувати. Ми можемо спостерігати тенденцію, коли такі відпрацювання проходять уже масово по всьому Криму. Надходять і інші відомості щодо таких візитів”, – розповіла Гемеджи.

На її переконання, такі операції силовиків у Криму є незаконними, а люди мають право відмовлятися від опитувань, які зачіпають їхні конституційні права.

Ліля Гемеджи

“Усі ті люди, до яких звертаються співробітники поліції по отримання інформації щодо тих чи інших осіб, можуть абсолютно невмотивовано, без пояснення причин відмовлятися від участі в такому опитуванні. Це не є для них обов’язковим. І, перш ніж давати будь-які пояснення, необхідно пам’ятати, що такі пояснення, якщо вони будуть брехливими, будуть оскаржені в межах чинного законодавства. І я хотіла б зазначити, що і Аня [Ганна Богачова, дружина ще одного фігуранта цієї справи Вадима Сірука, до якої російські силовики прийшли в межах операції “Неофіт”], і Заріна залишаються стійкими: ці дівчата витримали тиск, кримінальне переслідування своїх чоловіків і впораються з тиском і переслідуванням щодо них самих”, – сказала захисниця. 

Як відомо, під час візиту до Ганни Богачової співробітники російської “поліції” стверджували, що виконували наказ підконтрольного Росії МВС окупованого Криму “відпрацювати неофітів”. Жінка відмовилася спілкуватися з ними. 

Після спроби анексії Криму Росія розпочала переслідування кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі. Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб утр-Тахрір” та чому її заборонили в Росії. В українському правовому полі немає заборон щодо діяльності цієї організації, вона діє легально.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter