У Криму до 8,5 років засудили таксиста з Херсонщини нібито за участь у кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджихана

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає себе “київським районним судом” Сімферополя, оголосило вирок у кримінальній справі проти кримського татарина з Новоолексіївки Рустема Гугурика, якого росіяни звинуватили в членстві в добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес“.

Рустем Гугурик. Фото: Кримська солідарність

Незаконна “суддя” Ольга Кузнецова визнала його винним та призначила покарання у вигляді восьми з половиною років позбавлення волі з відбуванням першого року у в’язниці, а наступного терміну – у колонії суворого режиму.

Оголошення вироку пройшло без попереднього повідомлення про дату та час засідання.

Рустем Гугурик свою провину не визнав і має намір оскаржити вирок у “суді” апеляційної інстанції. Загалом у межах судового розгляду кримінальної справи відбулося п’ять засідань.

Нагадаємо, 27 лютого Рустем Гугурик разом із сім’єю та літньою матір’ю їхав до Криму з окупованої Новоолексіївки до родичів у Крим. На пункті пропуску російська ФСБ затримала Рустема Гугурика, його дружину та п’ятирічну дитину.

На пункті пропуску їх тримали 56 годин, давали лише воду.

Росіяни планували спочатку заборонити в’їзд, але потім ухвалили інше рішення, і Рустема Гугурика відвезли в Сімферополь до незаконно формування, що називає себе “управління ФСБ республіки Крим”.

31 березня так званий “київський районний суд” за клопотанням “слідчого” обрав для нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як відомо, батальйон імені Номана Челебіджихана створили з учасників акції “Громадянська блокада Криму”, які виступали за припинення товарообігу з тимчасово окупованим Росією Кримом. У вересні 2015 року його учасники блокували пропускні пункти на адмінкордоні.

Тоді ж у Херсонській області підірвали стовпи ліній електропередач, які вели в окупований Крим. Окупаційні силовики розцінили це як диверсію й обвинуватили, у тому числі, учасників батальйону.

Підрозділ так і не зареєстрували, а Міністерство оборони України відмовилося присвоїти йому офіційний статус.

Його засновник — бізнесмен Ленур Іслямов — наголошує, що батальйон ніколи не був військовим підрозділом, а після відмови у реєстрації взагалі перетворився на громадське об’єднання “Аскер”.

Окупаційна влада у Криму неодноразово затримувала й судила місцевих жителів за участь у батальйоні.

Самого Іслямова заочно засудили у Криму до 19 років ув’язнення за створення загону й підрив лінії електропередач. 

Напередодні повідомлялося, що Росія оголосила в розшук командира українського добровольчого батальйону “Крим” Ісу Акаєва.

Напередодні ZMINA розповіла, як велика війна погіршила ситуацію з правами людини в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter