У Криму “суд” відмовив адвокату у витребуванні первинних документів у справі журналіста Владислава Єсипенка

Дата: 22 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “суддя” “Сімферопольського районного суду” Длявер Берберов відмовив у задоволенні клопотання захисту про витребування первинних оперативних документів, що стали підставою для проведення оперативно-розшукової діяльності про журналіста-фрілансера Владислава Єсипенка.

Про це повідомляє видання “Кримський процес”

Адвокат Дмитро Дінзе

Адвокат журналіста Дмитро Дінзе переконаний, що відсутність цього документа в матеріалах справи може вказувати на намір співробітників ФСБ організувати провокацію щодо Єсипенка з підкиданням вибухового пристрою до його машини.

Крім того, “суддя” відмовив у витребуванні повного тексту вибухотехнічної експертизи, тоді як під час попередніх засідань з’ясувалося, що в матеріалах справи відсутні порівняльні характеристики елементів, які були нібито перероблені самим Єсипенком, що стало підставою для інкримінування йому ст. 223.1 КК РФ “Незаконні виготовлення, перероблення чи ремонт вибухових пристроїв”.

Також без відповіді, на думку захисту, залишилися питання щодо методики дослідження. Незважаючи на це, “суд” відхилив клопотання мотивуючи тим, що експерта двічі допитували в судовому процесі.

Після цього “суддя” розглянув питання про перехід до стадії дебатів сторін, однак з’ясувалося, що перевірку заяви Єсипенка про тортури, яку військово-слідчий комітет проводить стосовно співробітників ФСБ, ще не завершено. Сторона обвинувачення запевнила, що має висновки за підсумками перевірки, але ані “суд”, ні сторона захисту поки що їх не отримали. Через це “суддя” оголосив перерву до 21 січня.

Нагадаємо, 16 грудня постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер засудив закритий судовий процес над фрілансером “Крим.Реалії”.

З такою заявою Карпентер звернувся до Постійної ради ОБСЄ у Відні в четвер, 16 грудня.

“З огляду на хитку політичну основу висунутих проти нього звинувачень, не дивно, що Росія хоче приховати це знущання з правосуддя від громадськості”, – сказав Карпентер.

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка. За попередньою інформацією, чоловіка арештували у зв’язку з його політичними поглядами після відвідування акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у місті 9 березня 2021 року.

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Начальник Управління взаємодії зі ЗМІ та громадськістю СБУ Артем Дехтяренко в коментарі виданню ZMINA заперечив, що журналіст співпрацював зі Службою безпеки України. Водночас він наголосив, що органи влади РФ та окупаційна адміністрація відповідальні за порушення норм міжнародного права, політичні переслідування та незаконні затримання українців, зокрема на території Автономної Республіки Крим.

Раніше повідомлялося, що експертиза не знайшла відбитків пальців арештованого журналіста на “вилученій” у нього гранаті.

Напередодні Кримська правозахисна група заявила про позбавлення українця права на захист, оскільки до нього не допускали  незалежних адвокатів – Еміля Курбедінова та Олексія Ладіна. Натомість Єсипенку без його згоди призначили адвокатку Віолетту Синеглазову, яка вже неодноразово фігурувала в політично мотивованих справах проти громадян України, фактично захищаючи не підзахисних, а інтереси слідства. Вона раніше не оскаржувала взяття підзахисного під варту і не з’явилася на засідання у “Верховному суді Криму”.

Синеглазова ввійшла в справу, судячи з матеріалів, 11 березня. Вона ж підписувала перші документи справи – протоколи про затримання і допит Єсипенка. Утім, як повідомляють “Ґрати”, жінка не була черговим адвокатом Адвокатської палати Криму в ці дні й, згідно з регламентом роботи палати, не мала права брати участь у справі. У графіку чергувань адвокатів палати за Сімферопольським судовим районом ідеться, що Синеглазова чергувала 8 і 20 березня.

Під час судового засідання в незаконному “Верховному суді Криму” Єсипенко заявив, що його катували протягом двох діб, з моменту затримання до надходження в ІТТ Сімферополя. Чоловіка били по тулубу, ногах та в ділянку статевих органів. Силовики ФСБ також приставляли до мочок вух та голови Єсипенка контакти, після чого вмикали електричний струм, що завдавав нестерпного болю. Коли він більш-менш звикав до цього, силу струму збільшували. 

Єсипенко також стверджує, що його ставили в стійку лежачи на кулаки, на руки й, коли він уже більше не міг стояти й падав, починали бити ногами по різних частинах тіла. 

Крім того, ФСБ погрожувала йому, що якщо він не дасть зізнавальних свідчень, то його знайдуть у камері повішеним і все буде обставлене як самогубство. Через це на судовому засіданні журналіст заявив, що він не збирався і не збирається накладати на себе руки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter