У Криму “суд” повернув поліції протоколи в справі матері Сервера Мустафаєва

Дата: 28 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

“Бахчисарайський районний суд” повернув поліції протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності за одиночний пікет матері фігуранта другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Сервера Мустафаєва Венери Мустафаєвої.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Лілю Гемеджи.

Венера Мустафаєва

“Протоколи були складені з порушенням норм чинного адміністративного законодавства. Зокрема, не були роз’яснені права, обов’язки Венери Мустафаєвої. Перекладач, який був присутній під час складання протоколу про адміністративне правопорушення, не був попереджений про відповідальність. Це і стало підставою, чому суд повернув матеріали справи в поліцію”, – пояснила Гемеджи.

Вона додала, що суддя “Бахчисарайського районного суду” Василь Кошелєв ухвалив дві постанови за двома статтями КпАП Росії.

“Оскільки допущене порушення суд визнав істотним і непереборним під час розгляду, тому що порушено права особи, щодо якої відкрито справу про адмінправопорушення, доходжу висновку про необхідність повернення протоколу про адміністративне правопорушення та інших матеріалів до органу, який їх склав”, – йдеться в копіях постанов, які має “Кримська солідарність”.

Повідомляється, що в юридичному захисті матері незаконно засудженого координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва брали участь шість адвокатів та 11 громадських захисників.

Нагадаємо, напередодні оголошення вироку її синові, 15 вересня, Венера Мустафаєва вийшла на одиночний пікет у Бахчисараї. Вона тримала в руках плакат із написом: “Розмови в мечеті – не злочин! Поверніть мені сина!”.

Незаконне “міністерство внутрішніх справ” у Криму порушило дві адміністративних справи проти жінки – за статтями 20.6.1 (“Невиконання правил поведінки під час запровадження режиму підвищеної готовності на території, на якій існує загроза виникнення надзвичайної ситуації”) і 20.2.2 (“Організація або проведення публічного заходу без подання в установленому порядку повідомлення про проведення публічного заходу”) КпАП Росії.

16 вересня Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок затриманим у межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Так, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Вирок російського суду для громадських журналістів Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова та Сейрана Салієва засудила Національна спілка журналістів України.  

Тим часом у Мінреінтеграції повідомили, що домагатимуться посилення санкцій проти Росії через незаконні вироки для кримських татар. Раніше також МЗС України закликало Раду Європи та міжнародну спільноту відреагувати на рішення російського суду і посилити тиск на Росію, зокрема за допомогою запровадження санкцій.

Скасувати вирок та звільнити політв’язнів Росію закликав також Європейський Союз. У заяві офіційного представника зовнішньополітичної служби ЄС Петера Стано йдеться, що Євросоюз не визнає використання російського законодавства в тимчасово окупованому Криму і Севастополі, оскільки це незаконно, згідно з міжнародним правом, як і передання громадян України з Криму до судів у Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter