У Криму “суд” оштрафував імама за п’ятничний намаз – “Кримська солідарність”

Дата: 02 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму “мировий суддя” незаконного “Білогірського суду” призначив імаму місцевої мечеті Муртазі Аблязову штраф у 15 тисяч рублів і 5 661 гривень за проведення п’ятничного намазу без посвідчення підконтрольного Москві “Духовного управління мусульман Криму”.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність”.

Імама звинуватили за статтею ст. 5.26 КпАП РФ (“Незаконна місіонерська діяльність”). 

У “Кримській солідарності” нагадали, що 8 лютого інший кримський імам Аблякім Галієв із Судака сплатив штраф у 5 тисяч рублів і 1 887 гривень в аналогічній адміністративній справі.

Влітку 2020 року “Верховний суд Криму” відхилив апеляційну скаргу адвоката на вирок щодо імама Ділявера Халілова, якого “суд” попередньої інстанції оштрафував за проведення колективної п’ятничної молитви.

Нагадаємо, раніше Кримська правозахисна група зафіксувала 104 адміністративні справи проти релігійних організацій та їхніх членів у Криму за період тимчасової окупації півострова за статтею 5.26 Кодексу сусідньої Росії про адміністративні правопорушення. У межах цих проваджень винесено штрафів на суму не менш ніж 1 450 500 рублів. 

Раніше у звіті Комісії США з міжнародної релігійної свободи повідомлялося, що Росія опинилася серед 14 країн світу, які Держдепартамент США має занести до списку “країн, що спричиняють особливе занепокоєння”. Зокрема, у звіті йдеться про порушення з боку Росії права на свободу релігії в окупованому Криму.

Як відомо, Управління Верховного комісара ООН з прав людини із 16 лютого до 31 липня 2020 року зафіксувало 26 справ проти релігійних організацій або окремих осіб за правопорушення, пов’язані з прозелітизмом і Прозелітизм – прагнення навернути якомога більше прихильників (прозелітів) якого-небудь вчення. Палка відданість новоприйнятому вченню, новим переконанням., зокрема щодо протестантів, мусульман, месіанських євреїв та кришнаїтів.

ООН закликала Росію виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом у галузі прав людини в Криму та дотримуватися своїх зобов’язань як окупаційної держави відповідно до міжнародного гуманітарного права.

Росію також просять забезпечити належний і безперешкодний доступ до Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій згідно з резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.

Окрім цього, від Росії вимагають забезпечити свободу релігії та переконань у Криму будь-яких осіб та груп людей без дискримінації за будь-якою ознакою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter