У Криму порушили чергову справу проти імама за “проведення незаконної місіонерської діяльності”

Дата: 15 Січня 2020
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму російські силовики порушили адміністративну справу проти імама однієї з мечетей Сімферополя за нібито “проведення незаконної місіонерської діяльності”.

Про це повідомляють активісти “Кримської солідарності”. 

⚡️В Крыму возбудили еще одно административное дело за «проведение незаконной миссионерской деятельности»Об этом…

Gepostet von Крымская солидарность am Dienstag, 14. Januar 2020

 

Справу проти імама Расіма Дервішева порушили після того, як на початку грудня минулого року невідомий чоловік, ймовірно російський силовик у цивільному, зайшов до мечеті під час п’ятничної молитви. 

“Він трохи постояв і вийшов. Після того як молитва закінчилася, всі парафіяни вийшли на вулицю, а там уже стояли співробітники ФСБ, МНС”, – розповів адвокат імама Айдер Азаматов. 

Захисник чоловіка стверджує, що звинувачення силовиків у проведенні місіонерської діяльності є абсурдними. 

“Не можна вважати проведення намазу місіонерською діяльністю. Я вважаю, що в такий спосіб просто хочуть чинити тиск на імама. Імам сказав, що це були звичайні парафіяни мечеті і проводити свою “місіонерську діяльність” тут немає для кого”, – зауважив він. 

Активісти “Кримської солідарності” повідомили, що справа проти Дервішева стала не першою подібною в Криму. Аналогічну адміністративну справу відкрили й проти імама мечеті “Салгір Баба” в селищі Зарічне Сімферопольського району А. Ш. Кантемирова. Йому також закидали “ведення місіонерської діяльності з порушенням вимог законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та релігійні об’єднання”. Однак, як додали активісти, у серпні минулого року “суд” виніс ухвалу про повернення матеріалів справи посадовій особі, що склала протокол на чоловіка. 

Як відомо, після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно тиснуть на мусульман півострова, зокрема приписуючи їм співпрацю з організацією “Хізб ут-Тахрір”. Так, у листопаді минулого року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до ув’язнення шістьох фігурантів так званої ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Найбільший строк дістали Муслім Алієв та Інвер Бекіров: їх засудили до 19 та 18 років ув’язнення відповідно. Еміра-Усеїна Куку та Вадима Сірука суд відправив до колонії на 12 років, Арсен Джеппаров отримав сім років в’язниці, а Рефат Алімов – вісім років.

Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter