У Криму “поліція” надіслала попередження кримськотатарському журналісту “Граней.ру” Зідану Аджикелямову

Дата: 04 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Незаконний “заступник начальника” окупаційної “поліції Радянського району” Криму О.О. Шоломов надіслав застереження щодо неприпустимості порушення закону журналісту “Кримської солідарності” та “Граней.ру” Зідану Аджикелямову.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на свого кореспондента.

Зідан Аджикелямов

Попередження правоохоронців ґрунтуються на статті 16 федерального закону “Про протидію екстремістській діяльності”. Вони пишуть про неприпустимість порушення законодавства під час проведення масових акцій, у тому числі участі в них екстремістських організацій та забороненої символіки.

В іншому випадку, йдеться в застереженні, Аджикелямов буде притягнутий до відповідальності, як “організатор” і може бути судимий за низкою адміністративних та кримінальних статей. Серед них — “організація масових заворушень”, “публічні заклики до здійснення екстремізму”, “громадські заклики до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ”.

“Кримська солідарність” відзначає, що “поліція” не пише, про який саме масовий захід йдеться і чому Аджикелямов є її організатором.

Крім того, російські силовики вказують на заборону користуватися масками, які закривають обличчя, за винятком указу глави Криму “Про запровадження режиму підвищеної готовності”.

“Неясно, чи поліцією забороняється носіння медичних масок”, – прокоментували активісти “Кримської солідарності”.

Нагадаємо, у попередні роки незаконна “прокуратура” на тимчасово окупованому півострові регулярно вручала застереження “про неприпустимість несанкціонованих акцій” адвокатам, кримськотатарським активістам, громадським журналістам та правозахисникам у кількох районах Криму.

Відомо, що у вересні співробітники незаконної поліції в тимчасово окупованому Криму приходили до громадських журналістів “Кримської солідарності” Аліма Сулейманова та Абляміта Зіядінова з застереженням про неприпустимість участі в зборах, які окупанти назвали “несанкціонованими”.

За даними НСЖУ та українських правозахисних організацій, окупаційна влада в тимчасово окупованому Криму переслідує за кримінальним законодавством 15 журналістів, 12 з них – громадянські журналісти, зокрема громадського об’єднання “Кримська солідарність”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter