У Криму незаконний “суд” засудив двох кримських татар, нібито за участь у батальйоні імені Номана Челебіджихана

Дата: 04 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає себе “Київський районний суд Сімферополя” 2 вересня засудило до п’яти років колонії суворого режиму кримських татар Айдера Умерова, якого, за даними українських правозахисників, викрали російські військові в окупованій частині Херсонщини, та Руслана Абдурахманова. Не маючи юрисдикції щодо розгляду справи, окупаційні “слідчі” та “суд” інкримінували та засудили громадян України через нібито членство в добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, Крим.Реалії та російські ЗМІ з посиланням на пресслужбу ФСБ Росії. 

За даними російської спецслужби, засуджений Айдер Умеров, 1991 року народження, нібито брав участь у “продуктовій блокаді Кримського півострова”. Російська ФСБ заявила, що затримала чоловіка у квітні 2022 року при “спробі незаконно в’їхати до Криму”. Як відомо, у ФСБ немає законних підстав та повноважень визначати законність чи незаконність пересування громадян територією України. 

ФСБ РФ не називає імені та прізвища засудженого, проте, за даними сайту російського суду Сімферополя, на 2 вересня було заплановане оголошення вироку Умерову Айдеру Османовичу, обвинуваченому за ч. 2 ст. 208 КК Росії (“участь у збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом, також участь на території іноземної держави у збройному формуванні, не передбаченому законодавством цієї держави, з метою, що суперечить інтересам Російської Федерації”).

Вирок Умерову ухвалив колишній український суддя Михайло Білоусов, обвинувачений українською прокуратурою в порушенні законів і звичаїв війни.

Руслана Абдурахманова ФСБ також затримала на адмінмежі між Кримом та Херсонською областю. 

Як повідомляла КПГ, 22 травня військовослужбовці Росгвардії провели облаву у селі Азовське Генічеського району Херсонської області. Під час облави окупанти затримали та вивезли на територію Криму жителя Азовського Руслана Юсуфовича Абдурахманова (дата народження – 12 лютого 1991 р.). 

Раніше ZMINA пояснила, як Росія почала переслідувати кримських татар за цією категорією справ після повномасштабного її вторгнення в Україну. 

Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник звертає увагу на непропорційність покарання у цих типах кримінальних справ та пояснила, чому українські правозахисники вважають засуджених у цій категорії справ політв’язнями. 

До російського законодавства внесли жорсткіші зміни про покарання після початку тимчасової окупації Криму. У цих справах чітко простежуються політичні підстави переслідування. Людей з цієї категорії кримінальних справ звинувачують у тому, що вони брали участь у батальйоні, який хотів порушити “територіальну цілісність Росії”, тобто виступали за те, що Крим – це Україна. Такої справи не було б, якби не було нападу Росії на Україну. Тому ці справи – прямий наслідок російської агресії в Україні”, – пояснює правозахисниця.

Раніше повідомлялося, що викраденого у червні цього року в окупованому Росією Мелітополі українського волонтера Ярослава Жука утримують у Сімферопольському СІЗО, його звинувачують в “акті міжнародного тероризму”.

Напередодні незаконне формування, що називає себе “Верховним судом Республіки Крим” залишив у СІЗО ветерана АТО Павла Запорожця, якого затримали в окупованому російською армією Херсоні.

За даними правозахисників, після початку повномасштабного вторгнення в Україну на окупованих територіях почастішали випадки викрадення російськими силовиками українських патріотів, волонтерів, громадських активістів, журналістів, ветеранів АТО/ООС. Багатьох із них вивозять до анексованого Криму та відправляють у СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter