У Криму незаконний “суд” відхилив апеляцію редактора газети “Авдет”, якого силовики 4 вересня затримали під ФСБ

Дата: 08 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Так званий “суддя” незаконного “Верховного суду Криму” Володимир Агін залишив чинною ухвалу “суду” першої інстанції стосовно покарання редактора кримськотатарської газети “Авдет” Шевкета Кайбулаєва. Через те що медійник перебував у машині під будівлею ФСБ 4 вересня під час масових затримань кримських татар, окупаційний “суд” визнав його винним у порушенні обмежень режиму підвищеної готовності.

Про це повідомляє кореспондент “Кримського процесу” з-під будівлі суду.

Розгляд справи зайняв не більш ніж 15 хвилин. Захист апелював до процесуальних порушень під час складання протоколу про адміністративне правопорушення, а “суддя”, за словами громадського захисника Хатідже Мамутової, зауважив, що Кайбулаєв, як історик, повинен розуміти всю роль обмежень, що запроваджуються владою.

У результаті незаконний “суд” залишив скаргу без задоволення. Отже, Шевкета Кайбулаєва зобов’язали виплатити адміністративний штраф у 5 тисяч рублів (1 835 гривень).

Нагадаємо, 17 вересня “суддя” незаконного “Київського районного суду Сімферополя” Віра Серікова розглянула матеріали про адміністративне правопорушення щодо редактора кримськотатарської газети “Авдет” Шевкета Кайбулаєва і визнала його винним у порушенні обмежень режиму підвищеної готовності за те, що він перебував під будівлею ФСБ під час масових затримань. Вона призначила йому покарання у вигляді штрафу в 5 тисяч рублів. 

Достатніми доказами “суддя” визнала адміністративний протокол про правопорушення, свідчення неназваних у рішенні свідків та фототаблицю з матеріалів справи. Водночас суд відмовив Кайбулаєву в клопотанні допитати свідка захисту Ібрагіма Чегертму, який був поруч з ним того дня. Також “суд” відхилив клопотання про допит співробітника поліції, який склав адмінпротокол, та участь у справі представника державного звинувачення задля змагальності процесу.

Крім того, цей “суддя” залишив чинним рішення першої інстанції проти голови Центральної виборчої комісії Курултаю кримськотатарського народу Заїра Смедляєва, який сам сів в автобус під час масових затримань під будівлею того дня. Засідання в його справі тривало п’ять хвилин. Чоловіка зобов’язали сплатити штраф у розмірі 30 тисяч рублів (11 010 гривень).

Нагадаємо, 4 вересня в Криму співробітники Росгвардії масово затримали людей, які прийшли до будівлі ФСБ, сподіваючись дізнатися, де перебувають п’ятеро кримських татар, які 3 і 4 вересня затримала ФСБ після обшуків їхніх помешкань. Було затримано понад 50 людей. На них окупаційні силовики склали протоколи за “невиконання правил поведінки під час надзвичайної ситуації”.

За даними Кримської солідарності, з 4 вересня до 1 листопада окупаційні силовики півострова затримали сімох журналістів, під час виконання їхньої журналістської діяльності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter