У Криму незаконний “суд” продовжив арешт волонтеру й екскомандиру корабля “Славутич” ВМСУ Олексію Кисельову

Дата: 04 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає себе “Київським районним судом” Сімферополя, подовжило ще на дві місяці до 27 листопада – термін тримання під вартою волонтеру і екскомандиру корабля “Славутич” ВМСУ Олексію Кисельову, якого в липні окупанти викрали в Генічеську та відвезли до Сімферополя.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на адвоката Олексія Ладіна, який захищає Кисельова.
 
Олексій Кисельов

За його словами, що “суд” дійшов висновку, що, опинившись на волі, Кисельов може сховатися від слідства та “суду”, знищити докази й в інший спосіб заважати провадженню в кримінальній справі.

“З огляду на те що обставини, які слугували основою для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, не змінилися, суд вважає, що стосовно підозрюваного не може бути застосований м’якший запобіжний захід”, – мовиться в незаконному “рішенні” формування. 

Олексій Ладін подав апеляційну скаргу на це “рішення”.

“Наразі слідчий надав мені та Кисельову матеріали кримінальної справи для ознайомлення. Ми ознайомимося та представимо свою позицію, втім, наскільки мені відомо, жодних об’єктивних доказів провини Кисельова наразі немає”, – наголошує адвокат.

Кисельову інкримінують участь у “незаконному збройному формуванні батальйон імені Номана Челебіджихана” (ч. 2 ст. 208 КК РФ).

За словами Ладіна, обвинувачення ґрунтується на двох епізодах. “Слідчі” стверджують, що Кисельов нібито привозив продовольство в батальйон і нібито брав участь у морській блокаді Криму.

“Доволі абсурдне припущення, що військовий пенсіонер Кисельов якось допомагав напіввоєнізованому підрозділу… Думаю, що фінансова допомога Кисельова цьому підрозділу не потрібна. Свідок бреше, і це ми доведемо. Що стосується морської блокади. На прохання Ленура Іслямова Кисельов навчав капітана катера, як правильно входити й заходити до бухти Генічеськ, щоб на цьому катері здійснювати видобуток водоростей та мідій”, – розповів Ладін.

Він також додав, що на катері містилися троси металеві з буйками, які мали позначити зону видобутку.

“Утім, так званий “капітан” цього катера через якийсь час утік на територію Криму, де в репортажі НТВ пояснив, що його нібито намагалися змусити взяти участь у морській блокаді й що нібито тросами з буйками вони мали перекрити Керченську протоку”, – розповів Ладін.

У репортажі НТВ продемонстровано інфографіку, як за допомогою цих тросів Керченська протока нібито блокується кілька разів. Ладін наголошує: навіть якщо вірити словам свідка, заблокувати протоку тросами, які містилися на катері, неможливо.

“Ширина Керченської протоки в найвужчому місці 4,5 кілометра. У найширшому – 15 км. За словами свідка, на борту катера містилося 60 тросів по 20 метрів завдовжки. Якщо їх зіставити в один ланцюг, буде 1 кілометр 200 метрів. Це жодним чином не може перекрити Керченську протоку. Ці 20-метрові троси з поплавками жодним чином між собою не скріплюються. Крім того, троси з поплавками на поверхні моря ніяк не можуть зіпсувати гвинти кораблів і катерів, оскільки гвинти розташовані у воді на глибині від 3 до 5 метрів та мають захист у вигляді короба. Всі ці доводи Кисельов навів на допиті, оскільки він є досвідченим військовим моряком та розуміє, що таке морська блокада”, – пояснив Ладін.

Він також додав, що захист клопотав про проведення експертизи, однак “слідчі” відмовили в її проведенні, спираючись у своїх висновках щодо “провини” Кисельова лише на репортаж НТВ та покази секретного свідка, в очній ставці з яким захисту також відмовили.

Читайте також: Як велика війна погіршила ситуацію з правами людини в окупованому Криму: основні тенденції

Нагадаємо, 22 липня росіяни викрали в Генічеську на Херсонщині волонтера й екскомандира корабля “Славутич” ВМСУ Олексія Кисельова.

Відомо, що його катували струмом та били протягом п’яти днів у професійно-технічному училищі №17 Генічеська, де базувався підрозділ Росгвардії.

Через п’ять діб його перевезли до Сімферополя, у будівлю “кримського управління ФСБ”, де продовжили знущання та тортури.

Тільки після цього “слідчий ФСБ” провів офіційне затримання та відкрив кримінальну справу.

29 липня незаконний “Київський райсуд” Сімферополя заарештував його на два місяці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter