У Криму незаконний “суд” арештував кримських татар Азіза й Асана Ахтемових на два місяці

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У незаконному “Київському районному суді Сімферополя” “суддя” Віктор Крапко обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою спочатку для кримськотатарського активіста Асана Ахтемова, а потім і для його двоюрідного брата Азіза Ахтемова.

Про це повідомляє кореспондент видання “Кримський процес”.

Адвокатка Сафіє Шабанова назвала “дивною” реакцію під час засідання обох затриманих. За її словами, обидва дивилися в підлогу і практично не реагували на те, що відбувається. Вони виглядати виглядали вкрай пригніченими й хворобливими.

Азіз та Асан Ахтемови відмовилися від адвокатів, яких найняли родичі. Їхні інтереси представляють державні адвокати – Полянський і Глушко.

“Кримський процес” зазначає, що всі судові засідання пройшли в закритому режимі. Кожне засідання зайняло не більш ніж 10 хвилин.

Нагадаємо, 3 та 4 вересня силовики провели обшуки й затримали Нарімана Джеляла та ще чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

Віталій Власов інкримінує Наріману Джелялу порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. 

Віталій Власов

Як повідомляє “Кримський процес” із посиланням на адвокатів Лілю Гемеджі та Едема Семедляєва, незаконні “судді” в Криму визнали винним Ельдара Одаманова та Шевкета Усеїнова в порушенні ст. 19.3 КпАП РФ (“невиконання законних вимог співробітника поліції”). Одаманов отримав 15, а Усеїнов – 14 діб арешту.

Президент України Володимир Зеленський та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пов’язують нові затримання кримських татар у Криму з успішно проведеним самітом Кримської платформи 23 серпня. 

Водночас Сполучені Штати рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 124 людини. 89 українських громадян утримують з політичних мотивів у Росії, а 35 – у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. 

Як відомо, Віталій Власов – слідчий, зокрема, у кримінальній справі щодо позаштатного журналіста “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter