У Криму імам мусить сплатити штраф за “ведення незаконної місіонерської діяльності”

Дата: 03 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Кремлю Мировий суд Київського району міста Сімферополя призначив покарання у вигляді штрафу для імама Сімферопольської мечеті Расима Дервішева, якого визнали винним у веденні місіонерської діяльності з порушенням вимог законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та релігійні об’єднання.

Про це повідомили в “Кримському процесі”.

Дервішев мусить сплатити штраф у розмірі 5 тисяч російських рублів. Під час одного із засідань адвокат імама Айдер Азаматов заявив, що в діях чоловіка відсутній склад адмінправопорушення, яке йому закидають, і закликав суд припинити справу. Сам Дервішев зазначив, що з поданим рівнем доказів навіть ранкову зарядку можна розцінити як місіонерську діяльність.

Активісти зауважили, що розгляд справи щодо імама відбувався з численними порушеннями та маніпуляціями. Так, під час одного із засідань спостерігачі побачили, що судова зала була заповнена незнайомими людьми, які не могли пояснити причини свого перебування в будівлі. 

“Серед інших примітних особливостей процесу є заява одного зі свідків звинувачення Сервера Джелялова про те, що його свідчення не відповідають дійсності і він їх не давав, а підписав заповнений бланк пояснень не читаючи. Інший свідок відмовився з’явитися до суду, стверджуючи, що його життю і здоров’ю загрожує небезпека”, – розповіли вони.

Також правозахисники назвали безпрецедентним для такого незначного рівня справ про адміністративні правопорушення клопотання державного обвинувача про залучення до числа обвинувачів старшого прокурора відділу з нагляду за виконанням законів про федеральну безпеку, міжнаціональні відносини, протидію екстремізму і тероризму прокуратури Республіки Крим Валентини Чуприн.

Окрім цього, тільки один із трьох експертів, яких залучили до справи російські силовики, зміг побачити в діяльності Дервішева порушення російських законів. 

Нагадаємо, що справа проти Дервішева стала не першою подібною в Криму. Аналогічну адміністративну справу відкрили й проти імама мечеті “Салгір Баба” в селищі Зарічне Сімферопольського району А. Ш. Кантемирова. Йому також закидали “ведення місіонерської діяльності з порушенням вимог законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та релігійні об’єднання”. Однак у серпні минулого року “суд” виніс ухвалу про повернення матеріалів справи посадовій особі, що склала протокол на чоловіка. 

Як відомо, після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно тиснуть на мусульман півострова, зокрема приписуючи їм співпрацю з організацією “Хізб ут-Тахрір”. Так, у листопаді минулого року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до ув’язнення шістьох фігурантів так званої ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Найбільший строк дістали Муслім Алієв та Інвер Бекіров: їх засудили до 19 та 18 років ув’язнення відповідно. Еміра-Усеїна Куку та Вадима Сірука суд відправив до колонії на 12 років, Арсен Джеппаров отримав сім років в’язниці, а Рефат Алімов – вісім років.

Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter