У Криму активіста Едема Дудакова арештували на 10 діб, біля “суду” затримали 15 людей, зокрема журналіста Азізова

Дата: 18 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Так званий “Бахчисарайський районний суд” в окупованому Криму заарештував на 10 діб громадського активіста Едема Дудакова.

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

Люди, які зібрались під будівлею суду. Фото: “Кримський процес”

Дудакова визнали винним за адміністративною статтею щодо розпалювання ненависті через коментар у фейсбуку. За словами адвоката Еміля Курбедінова, активіста звинуватили у розпалюванні ненависті щодо росіян. 

Чоловік свою провину не визнав. 

Засідання у справі Дудакова розпочалось із запізненням на 40 хвилин, а слухачів всередину не пустили. Людей, які стояли під будівлею суду, почали затримувати представники “Росгвардії”. 

 

Як розповідають затримані із автозаку, на вулиці “поліцейські” зачитали їм постанову. Вільні слухачі прислухалися і відійшли на достатню соціальну дистанцію. Утім, оперативники заводили їх в автобус.

“Проходимо, проходимо, там місце є!” – вигукували окупаційні силовики у масках, підштовхуючи затриманих громадян України. 

Нині відомо про щонайменше 15 затриманих, серед яких, за даними правозахисниці Лутфіє Зудієвої, мати політв’язня Сейрана Салієва Зодіє, громадський журналіст “Кримської солідарності” Азіз Азізов. Усіх затриманих відвезли до незаконного “Бахчисарайського відділку поліції”. 

При цьому Азізова затримали під час прямого ефіру, який він вів біля “Бахчисарайського районного суду”. У грубій формі його заштовхали в автобус, сказавши: “Заходь, заходь швидко, будеш усередині знімати!”.

Матері Сейрана Салієва у відділі поліції стало зле, їй викликали швидку допомогу, повідомляє “Кримська солідарність”.

Азіз Азізов

Нагадаємо, що активіста та делегата Курултаю кримськотатарського народу Едема Дудакова російські силовики затримали після обшуку у його будинку в Бахчисараї вчора, 17 лютого. Причиною став коментар чоловіка від 2017 року у фейсбуку. Оскільки до цього часу коментар залишається у мережі, то, як пояснювали адвокати, силовики розглядають справу як “злочин, що триває”. 

У Криму Дудаков, серед іншого, висвітлював тему знищення Росією Ханського палацу в Бахчисараї – єдиного зразка кримськотатарської палацової архітектури. 

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Едема Дудакова 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter