У кримському “суді” в справі Ленура Іслямова зачитали свідчення російського пранкера

Дата: 10 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Під час чергового засідання в кримінальній справі проти Ленура Іслямова, обвинуваченого в диверсії, створенні незаконного формування та закликах до “порушення територіальної цілісності Росії” і Таке формулювання щодо тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим є нікчемним з позиції українського законодавства. – Ред., незаконний “Верховний суд Криму” попередив сторону захисту про необхідність підготуватися до дебатів уже на наступне засідання.

Про це інформує видання “Кримський процес“. 

Ленур Іслямов

Засідання відбувалося в закритому режимі. Слухачів до будівлі “суду” не допустили через заходи із запобігання загрозі поширення коронавірусу.

Як розповів після засідання адвокат Микола Полозов, сторона обвинувачення закінчила подавати докази. “Колегія суддів” також відмовила в задоволенні двох істотних клопотань від сторони захисту, пов’язаних з наданням доказів.

За словами захисника, під час засідання були оголошені покази свідка обвинувачення Володимира Кузнєцова, який, займаючись телефонним пранкерством (розіграшами), нібито телефонував Ленуру Іслямову під виглядом представників української влади й отримував у нього інформацію про події енергетичної блокади.

Російський пранкер Вован

Перед оголошенням свідчень “суд” повідомив, що розшук свідка для примусового приводу не дав результатів. Утім, у процесі читання протоколу допиту з’ясувалося, що розшук свідка проходив не за адресою його фактичного проживання. Через це “суд” постановив знову розшукати пранкера та примусово доставити його в “суд”. 

Окрім цього, “колегія суддів” зобов’язала приставів забезпечити примусовий привід свідка обвинувачення Рустема Ільясова, який відбуває покарання і якого не доставили з колонії в установу, обладнану системою відеоконференцзв’язку для надання свідчень.

Після цього захисту запропонували розпочати подання своїх доказів. За словами Полозова, сторона захисту заявила клопотання про дослідження відеозаписів з-поміж речових доказів, що містяться в матеріалах кримінальної справи. Утім, “суд” у цьому клопотанні відмовив.

Друге клопотання сторони захисту стосувалося допиту свідків Мустафи Джемілєва і Рефата Чубарова. Викликати цих свідків “суд” відмовився, зокрема, через те, що “запити з Криму не приймаються Україною”. Сторона захисту звернула увагу “суду” на те, що такої причини немає в кримінально-процесуальному кодексі, і заявила протест на дії “головуючого”.

Після цього “суд” оголосив про відкладення засідання до 26 листопада і попередив сторони про необхідність підготуватися до участі в дебатах. Отже, у сторони захисту може залишитися тільки одне засідання для подання своїх доказів.

Повідомляється, що сторона звинувачення мала можливість подавати свої докази протягом 18 судових засідань.

12 травня “Верховний суд Криму” почав розглядати кримінальну справу проти Ленура Іслямова. Згідно з відомостями із сайту суду, його обвинувачують в організації незаконного збройного формування, вчиненні диверсійних дій, а також за шістьма епізодами ст. 280.1 КК РФ (“Публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ”).

Як відомо, за період окупації Криму російські силовики порушили вже не менш ніж 11 справ за участь у незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

В Україні з 2016 року триває обговорення створення кримськотатарського батальйону в складі структури правоохоронних органів України. Наразі батальйон не входить до системи Міністерства внутрішніх справ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter