У кримського політв’язня Сервета Газієва значно погіршився стан здоров’я – консул

Дата: 01 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Фігурант так званої другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” 61-річний Сервет Газієв, що незаконно перебуває в ШІЗО Ростова-на-Дону, скаржиться на стан здоров’я після перенесеного мікроінсульту.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на генерального консула України у Ростові-на-Дону Тараса Малишевського.

Сервет Газієв

Йому не надають належну медичну допомогу. У нього дуже сильно болить спина, що не дозволяє йому здійснювати намаз. Проблеми з тиском. Він переніс ковід, що теж негативно позначається на здоров’ї. В такому стані Газієв змушений продовжувати відвідувати судові засідання у своїй справі“,– повідомив генеральний консул, який 27 і 28 липня відвідав дев‘ятьох українських політв’язнів у ШІЗО-1 и ШІЗО-5 Ростова-на-Дону.

Тарас Малишевський також розповів, що у Сервета Газієва сильно порушена дикція, частина обличчя викривлена, тік ока. Крім того, у нього болі в руках і ногах. Він сильно схуд.

За словами кримського політв’язня, ліки, які йому видають, не допомагають.

Як повідомив генеральний консул, медичну карту при цьому Газієву так і не видали.

Захисник політв‘язня також не отримав відповіді на свої звернення  у Федеральну службу виконання покарань Росії, прокуратуру Ростовської області, Омбудсману, а також на скаргу до слідчого управління МВС РФ у Ростовській області з вимогою провести перевірку по ненадання медичної допомоги Газієву.

Нагадаємо, що у березні 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом затримали тоді 24 активіста за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Що фактично і стало єдиним доказом скоєння ними злочину “терористичного характеру”.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідає їх історії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter