У Кропивницькому СІЗО в’язням замість лікування зубів просто видаляють їх

Дата: 27 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Адміністрація Кропивницького слідчого ізолятору принижує гідність в’язнів установи та тримає їх у камерах, що не відповідають законодавчим нормам. 

Такі результати візиту моніторів Офісу Омбудсмана до установи. 

Порушення експерти знайшли, зокрема, у більшості камер збірного відділення, куди поміщають новоприбулих. Монітори назвали “кам’яними мішками” приміщення без вікон, санвузлів та бачків з питною водою: 

“Ув’язнених тримають в зазначених приміщення понад дві години в порушення чинного законодавства”.

Більшість камер установи, які не відповідають чинному законодавству за площею, за словами експертів, потребують поточного ремонту, адже досі навіть не забезпечені належним штучним освітленням. 

“Камери не забезпечені належним штучним освітленням, мають надмірну заґратованість вікон, санвузли перебувають у жахливому стані. В деяких стіни вологі та вкриті грибком”, – розповідають про умови тримання у ізоляторі монітори. 

Через відсутність питної води та вентиляції в’язні змушені робити запаси води та знімати віконні рами для провітрювання приміщення. Під час візиту виявилось, що працівники установи під час відкриття дверей камер наказують ув’язненим підіймати руки вгору, однак такі вимоги суперечать чинному законодавству та принижують людську гідність.

Існують у СІЗО й проблеми з медичним забезпеченням. Так, в установі немає терапевта, фтизіатра, а замість лікування у стоматологічному кабінеті в’язням просто виривають хворі зуби. Родичі в’язнів передають їм ліки, які ті зберігають у камерах, однак за вживанням медикаментів ніхто не слідкує, а тому, за словами моніторів, це може мати тяжкі наслідки для здоров’я. 

На момент візиту в установі утримували 6 жінок, проте призначені акушером-гінекологом обстеження та лікування не виконуються, через відсутність  обладнання та препаратів. 

“Через відсутність в медичній частині лікарів-фахівців та запровадження карантину, заклади охорони здоров’я МОЗ України відмовляються надавати вторинну медичну допомогу ув’язненим. Пацієнти, яким необхідні планові обстеження та оперативні втручання, не отримують належної допомоги. Крім того, через відсутність умов надання стаціонарної психіатричної допомоги в медичній частині, хворі ув’язненні з психічними розладами, утримуються з хворими на соматичні захворювання”, – розповіли монітори.

Також експерти розповіли, що у СІЗО не виконують й заходів для протидії розповсюдження коронавірусу. 

Нагадаємо, що нещодавно у Харківському слідчому ізоляторі знайшли камери менш ніж 1 м², в яких в’язні можуть там тільки стояти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter