У Краматорську вшанували пам’ять 61 жертви російського удару по вокзалу торік

Дата: 08 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На перші роковини російського ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська правоохоронці, рятувальники, волонтери та представники місцевої влади вшанували пам’ять 61 загиблої внаслідок цієї атаки людини. 

Про це розповів голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Вибух на станції, внаслідок якого окрім загиблих ще щонайменше 121 людина отримала поранення, стався через ракету “Точка-У”, що була оснащена касетним боєприпасом.

У момент обстрілу на вокзалі перебували щонайменше чотири тисячі людей. Всього за два дні до удару з регіону почали евакуацію населення, прогнозуючи загострення бойових дій. В Укрзалізниці на перші роковини трагедії розповіли, що за кілька годин до атаки залізничникам вдалось вивести з вокзалу три поїзди з евакуйованими.

Після атаки вокзал у місті запрацював лише за пів року. 

Офіційно Росія назвала атаку “провокацією” та відкидала свою причетність попри інформацію, що росіяни дійсно мають у своєму арсеналі ракети “Точка-У”, які помітили, зокрема, на Луганщині під час вторгнення.

Також одразу після атаки у соцмережах російські загарбники переконували, що обстріляли українських військових, однак невдовзі почали видаляти ці повідомлення.

Російська ракета, яка поцілила у вокзал в Краматорську. Фото: В’ячеслав Запорожець, волонтер благодійного фонду “Лазар”

Аналітики Centre for Information Resilienceі Незалежна некомерційна соціальна організація, яка займається протидією дезінформації, викриттям порушень прав людини та боротьбою з поведінкою в інтернеті, яка шкодить жінкам і меншинам. ще торік встановили, що ракети запустили із південного заходу від окупованого Шахтарська. 

З’ясувати це вдалось, зокрема, супутниковим знімкам. Річ у тім, що  приблизно за годину після трагедії торік, супутник Європейського космічного агентства пролетів над районом, звідки випустили ракети. Там знайшли ділянки з димом від паління трави, яке є звичайним явищем після пуску ракет. 

На снаряді, що вбив 61 людину, зокрема, сімох дітей, росіяни написали білою фарбою “За дітей”

На перші роковини трагедії у Краматорську на всіх вокзалах України о 8 годині ранку оголосили хвилину мовчання. 

Атака на вокзал у Краматорську є однією з найбільших, пов’язаних із загибеллю цивільних. 

Нагадаємо, що внаслідок дій російських військових в Україні з кінця лютого минулого року загинули понад 16 тисяч цивільних. Їхні імена та історії збирають у спеціальному віртуальному меморіалі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter