У Козачій Лопані сапери знаходять залишені росіянами ручні гранати під подушками в будинках

Дата: 27 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

На звільнених від російських військових територіях Харківської області сапери зосередилися на розмінуванні доріг, узбіч, житлових будинків, державних та громадських установ, шкіл та дитячих садків. Експерти кажуть, що росіяни в регіоні широко застосовували різноманітні боєприпаси та способи мінування, зневажаючи положення Женевської конвенції. 

Про це повідомили в Східному оперативно-територіальному об’єднанні Національної гвардії. 

Фото: Східне оперативно-територіальне об’єднання Національної гвардії

Сапери Національної гвардії працюють на території Золочівського, Дергачівського та Харківського районів, які ще два тижні тому були окуповані росіянами. Серед найбільш замінованих населених пунктів у Нацгвардії називають Макарове, Турове, Дементіївку, Уди та Гоптівку. 

“Перед тим як заїхати в деокупований населений пункт, ми проводимо інженерну розвідку. У Козачій Лопані противник замінував цивільні житлові будинки та вулиці, майже під кожною подушкою знайшли закладені ручні гранати. Протитанкові міни ТМ-62 противник комбінує, замість стандартного підривника з протипіхотними мінами ПМН-2 (протипіхотна фугасна натискної дії. – Ред.), де сила спрацювання 8–25 кілограмів. Під час розмінування макарівської школи загинув сапер з моєї групи. Вона була замінована повністю – двері, вікна, навчальні класи, дитячий майданчик”, – розповідає про процес командир групи розмінування з позивним Тротил.

Фото: Східне оперативно-територіальне об’єднання Національної гвардії

За два тижні сапери знешкодили більш ніж тисячу одиниць вибухонебезпечних предметів, серед яких касетні боєприпаси РСЗВ “Смерч” та “Ураган”, артилерійські снаряди, постріли для гранатометів, ручні гранати, протипіхотні та протитанкові міни.

“Сапери працюють на безпечній дистанції один від одного – це 50–100 метрів. Залежно від забруднення місцевості на розмінування території спеціаліст витрачає стільки часу, скільки йому необхідно: 100 метрів він може пройти як за 10 хвилин, так і за годину-дві”, – каже Тротил.
Фото: Східне оперативно-територіальне об’єднання Національної гвардії
Фото: Східне оперативно-територіальне об’єднання Національної гвардії

Нещодавно в МВС дійшли висновку, що звільнені території Харківської області заміновані набагато більше, ніж громади Київщини, які теж були під окупацією. За словами самих саперів, один день активних бойових дій дорівнює місяцю розмінування. 

Нещодавно на Харківщині в Чугуївському та Ізюмському районах цивільні, які збирали гриби, підірвалися на мінах.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter