У катівні Нової Каховки місцевий чоловік допомагав окупантам визначати “богоугодність” татуювань у викрадених цивільних

Дата: 01 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У будівлі районного відділу поліції в Новій Каховці, де окупанти створили катівню, місцевий житель, на імʼя Олександр Крамаренко, перевіряв “богоугодність” татуювань на тілі викрадених цивільних. У разі якщо татуювання викликали підозри, той змушував видаляти їх в антисанітарних умовах. 

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив Юрій Армаш, військовий медик з Вінниччини, якого більш як рік окупанти утримували в полоні й катували.

Олександр Крамаренко. Фото: Центр журналістських розслідувань

“У поліції окупанти насильно вирізали з тіл затриманих цивільних татуювання, які їм не подобалися. Деяким видаляли їх ножем, деяким випалювали марганцівкою. Була там людина, яка конкретно цим займалася – такий собі праведник, дядя Саша, дуже набожний. Він дуже відомий на всю Нову Каховку: зранку йшов до церкви, а після обіду до поліцейського відділку і там знущався з людей, – розповів Армаш.

За словами медика, хоча чоловік майже завжди був у масці – його всі впізнавали за голосом. Саме він видаляв цивільним татуювання, які вважав “небогоугодними”. 

Про особливий вид катування шляхом видалення татуювань у Новій Каховці також розповідав 43-річний Сергій Балан зі звільненої Великої Олександрівки Бериславського району, якого тримали в цій же катівні 2022 року.

За його словами, в одного із затриманих на плечі окупанти знайшли набитий німецький хрест. Тоді вони побили чоловіка, а потім наказали: “Як хочеш, але щоб через годину цього хреста не було. Інакше постраждає вся камера”.

Тоді затримані знайшли шматок канцелярського ножа та наживо вирізали в нього квадратний шматок шкіри з цим татуюванням. 

“Олександр Крамаренко був найбільш “набожним” серед усіх поліцаїв у тій катівні. Він постійно говорив про Бога, згадував про якісь молитви. Було важко його не запам’ятати”, – розповів ще один мешканець Нової Каховки, якого росіяни викрадали у 2022 році.

31 жовтня есбівці заочно повідомили Олександру Крамаренку про нову підозру. Йому інкримінують участь у злочинній організації, колабораційну діяльність, зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, незаконне позбавлення волі людини й катування. Санкція статей передбачає довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, незалежна міжнародна слідча комісія ООН зібрала докази того, що окупаційна влада та військові РФ не надавали медичної допомоги українцям після катувань, імітували страту, застосовували до затриманих невідомі речовини. Унаслідок такого поводження люди помирали. Деякі бранці не витримували тортур та вчиняли самогубство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter