У Каннах покажуть фільм спільного виробництва Франції, Польщі та України про евакуацію українських біженців

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На Каннському кінофестивалі анонсували прем’єру документального фільму “Звідки куди” (In the Rearview) польського режисера Мачека Хамела про евакуацію українських біженців після початку повномасштабного вторгнення Росії. Стрічка є спільним проєктом Польщі, Франції та України.

Про це пише “Українська правда”.

Скриншот з відео “Звідки куди”. Джерело: УП

З українського боку до виробництва повнометражного документального фільму долучилась кінокомпанія 435 FILMS.

Фільм відібрали до програми Cannes ACID, до якої асоціація кінематографістів ACID (Асоціація незалежного кіно та його розповсюдження) щороку обирає дев’ять фільмів.

Стрічка ілюструє збірний образ українських біженців — дітей, жінок, літніх людей та чоловіків, які після вторгнення Росії були змушені покинути свої домівки і їхати в нікуди, пишуть журналісти.

Вони сідають в евакуаційний автобус і розповідають про те, що їм довелось пережити. За кермом — сам режисер, який везе своїх героїв від війни.

Мачек Хамела з початком повномасштабного вторгнення долучився як волонтер до перших евакуацій з польсько-українського кордону, а потім з віддалених районів Чернігівщини та Донбасу.

“Ми створили ефективну транскордонну мережу волонтерів, які допомагали під час війни, одну з тисяч таких громадських організацій, які виникають між Польщею та Україною. Це свідчення того, як формується дружба перед спільною загрозою зла. Ідея створення цього фільму з’явилась по дорозі, в евакуаційному автобусі”, — розповів він.

Нагадаємо, що 76-й Каннський кінофестиваль проходитиме з 16-го по 27 травня 2023 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в лютому 2023 року на телеканалі MTV відбулася прем’єра документальної стрічки “Не залишай мене позаду: історії виживання молодих українців”, що присвячена життю українських підлітків під час війни.

За словами режисера стрічки Натаніеля Лезри, фільм спрямований на те, щоб привернути увагу всього світу до групи людей, які часто губляться у висвітленні воєн, — до молодих біженців.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter