У Каховському водосховищі рівень води наближається до критичного

Дата: 08 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Вода в Каховському водосховищі опускається до критичної відмітки.

Про це розповів генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Каховське водосховище з території Запорізької області до підриву російськими військовими Каховської ГЕС. Фото: ua.igotoworld.com

Каховське водосховище – одне із шести великих водосховищ у каскаді Дніпра, а на його берегах розташовані території Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей. У водосховищі, яке через велику довжину та ширину ще в момент побудови називали “морем”, містилося 18 кубічних кілометрів води, втім унаслідок підриву росіянами греблі ГЕС за кілька днів водойма зникне. 

Нині вода доходить до критичної відмітки у 12,70 метра. Для порівняння: нормальним вважають рівень у 14,5–16 метрів.  

Сирота зазначив, що після того, як вода опуститься нижче за 12 метрів, забір води вище зруйнованої Каховської ГЕС зупиниться.

Каховське водосховище на початку 2023 року, коли вода там опустилася до найнижчої за 30 років відмітки. Фото: Dmytro Smoliyenko / Ukrinform

Руйнування російськими військовими Каховської ГЕС вже призвело до того, що під водою опинилося 600 квадратних кілометрів Херсонщини, з яких майже 70% – це лівобережжя. Від води з водосховища залежали зрошення в регіоні, доступ до питної води цивільних, а також охолодження Запорізької АЕС, яка перебуває в російській окупації. 

Напередодні, коли рівень води у водосховищі був на рівні 14 метрів, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі казав, що в разі, якщо той упаде нижче за 12,7 метра, АЕС не зможе перекачувати воду з резервуара на майданчик. 

Втім, в “Енергоатомі” нагадують, що з вересня минулого року енергоблоки ЗАЕС не працюють, а тому активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається. У ньому на момент повідомлення посадовців було понад 16 метрів води, чого, за їхніми словами, “цілком достатньо для забезпечення потреб станції”.

Після деокупації території Каховської ГЕС, як зазначив Сирота, на місті зруйнованої дамби зроблять перемичку, тож водосховище мають заповнити знову. Посадовець каже, що розроблення і будівництво буде українським. 

Нагадаємо, що Україна вже повідомила Міжнародний кримінальний суд про підрив Росією дамби Каховської ГЕС. 

Українські правоохоронці ведуть слідство у відповідній справі за статтями про екоцид та порушення законів та звичаїв війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter