В Ірландії відкрили пам’ятник правозахисникам, яких убили через їхню мирну діяльність

Дата: 10 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У столиці Ірландії Дубліні відкрили меморіал правозахисникам, яких убили через їхню мирну діяльність.

Про це повідомили на сайті MerrionStreet.

Меморіал відкрили спільно міністерство закордонних справ країни та активісти з організації “Міжнародний фонд захисту правозахисників”. Кам’яні дошки, які відкрили в парку в центрі столиці, містять вислови вбитих правозахисників, зокрема слова Беті Каріньйо, яку застрелили у 2010 році під час мирної ходи. Також на меморіалі вкарбовані слова російської правозахисниці Наталії Естемірової, вбитої  2009 року в Інгушетії через свою діяльність.

Із 2015 до 2019 року ООН задокументувала вбивство 1323 правозахисників у 64 країнах. Приголомшливим і неприпустимим є те, що правозахисників було вбито майже в третині всіх держав-членів Організації Об’єднаних Націй”, – заявила під час церемонії відкриття спеціальна доповідачка ООН з питань правозахисників Мері Лоулор.

Фото: Front Line Defenders

Згідно з даними Фонду захисту правозахисників, досі активісти у всьому світі стикаються з безліччю форм придушення і зусиллями, спрямованими на припинення їхньої діяльності. Правозахисників затримують, намагаються вбити чи посадити до в’язниці, викрадають, дискредитують та застосовують кібератаки.

“Той факт, що державні й недержавні суб’єкти в усьому світі невпинно пригнічують правозахисників, – це визнання їхньої важливості в боротьбі за справедливість і залучення винуватців до відповідальності”,заявляють в організації. 

Відомо, що минулого року у світі вбили понад три сотні правозахисників, які працювали з темами захисту довкілля, свободи слова, прав ЛГБТ-людей та права корінних народів на землю. Більша частина з них заявляла про погрози перед смертю. Лідерами серед країн, де вбили найбільше активістів, стали Колумбія (103 вбивства), Філіппіни (43), Гондурас (31), Бразилія (23), Мексика (23) та Гватемала (15).

Україна не є винятком у світі, а тому правозахисники та громадські активісти також зазнають тут утиску від своїх опонентів. Згідно з моніторингом Центру прав люди ZMINA, тільки з початку поточного року в Україні 74 активісти та активістки зіткнулися з тиском і нападами. Однак розслідування цих справ досі залишається незадовільним, а жертви нападів зазвичай не знають, як діяти в таких випадках. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter